Огнищата в Калифорния създадоха първия “гигапожар” в съвременната история

Необикновените по сила горски пожари в Калифорния достигнаха още един нов етап – първият в съвременната история пожар, обхващащ 1 милион акра (4 млн. декара или близо 4050 кв. км).

В началото на седмицата групата пожари “Август” в Северна Калифорния се разшири над 4 млн. декара, издигайки я от обикновен “мегапожар” до нова класификация, “гигапожар”, най-големият пожар в съвременната история на щата, съобщава “Ройтерс”.

Пожарите се засилиха през август след сливане на няколко огнища, причинени от мълнии – пожарът гори вече 50 дни и е само наполовина под контрол.

Пожарът “Август” оглавява списък с огромни пожари, които през тази година унищожиха 16 млн. декара в Калифорния. Размерите им бяха наречени “умопомрачителни” от пожарната служба Cal Fire и са два пъти по-големи от предишния годишен рекорд. Пет от шестте най-големи пожара, регистрирани някога в щата, са се случили през 2020 г., в резултат на което загинаха десетки души, а хиляди сгради бяха разрушени.

Няма признаци за отслабване на пожарите. Това лято щатът претърпя гореща вълна, която подпомога образуването на огромни горски пожари, дори без сезонните ветрове, които обикновено раздухват пламъците.

Големите и неконтролируеми пожари са все по-характерна черта на западните части на САЩ поради климатичната криза, казват учените. Влошаването се дължи на повишените температури и продължителна суша, причиняваща загуба на влага от растителността и почвите.

Големите пожари са три пъти по-чести на запад, отколкото през 70-те години, докато сезонът на горските пожари е с три месеца по-дълъг, според анализ на Climate Central.

Огнищата в Калифорния създадоха първия “гигапожар” в съвременната история

“Миналата година предвидихме, че има реален шанс за такова екстремно събитие при сегашния ни климат”, каза Дженифър Балч, пожарен еколог от Университета в Колорадо в Боулдър, цитиран от в. “Гардиън”.

Сезонът на пожарите през 2020 г. причинява задушаващ дим, който покрива западното крайбрежие и понякога закрива слънцето. Но експертите предупреждават, че тази година може скоро да изглежда сравнително лека, тъй като светът продължава да се нагрява поради отделянето на парникови газове от човешката дейност.

Очаква се части от Калифорния да получат известно облекчение тази седмица, заради спад на температурите и превалявания в края на седмицата, но експертите са скептични, че това ще постави край на пожарите.

Дъждът ще е “временно спасение, но елате следващата седмица, когато отново ще се затопли и всичко ще изсъхне… В никакъв случай не виждаме края на сезона пожари”, казва Том Бърд, метеоролог към Cal Fire.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.