Задава се втора вълна на коронавируса, обяви математикът на щаба

След като за последното денонощие официалните данни показват рекорден брой заразени с коронавирус в България математикът на Националния оперативен щаб Николай Витанов обяви пред “Нова телевизия”, че се задава втора вълна на заразата.

Допълни, че октомври ще бъде преходен месец между ситуацията през август и септември и това, което “ни очаква през ноември”.

Оценката му е, че ноември ще бъде критичен. “Трябва да издържим, за да изкараме зимата относително добре”, подчерта той.

Прогнозата му е, че в края на октомври броят на заразените ще достигне 25 хил. при 22 306 досега и здравната система трябва да е подготвена за такъв сценарий. Посочи, че продължава засега да е приблизително един и същ делът на заразените, които трябва да бъдат в интензивни отделения като не се очаква абсолютният им брой да надхвърли засега 120. В момента настанените в интензивни структури на болниците са 57. До края на октомври се очаква настанените в болница да достигнат 1200 при 971 към момента. Ако обаче заразата надхвърли прогнозата и достигне 30 хил. души, тогава от болнично лечение се очаква да се нужда 1800 души, което ще постави под напрежение здравната система, макар че ще може да се справи, обяви математикът.

Анализира, че ако новозаразените надхвърлят 500 на ден, здравната система може да понесе това само в рамките на 2-3 седмици.

Повтори изчисленията си, че 1 на 100 българи в момента е носител на вируса като той заразява 1.24 други. Изчисленията му показват, че 160 хил. българи вече са се срещнали с вируса, като активните от тях са 50 хил. Откритите случаи показват 6134 активни в момента. По сметките на Витанов реалният дял на смъртността от вируса трябва да бъде умножена по 200, което означава, че 0.5% от заразените с вируса умират.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.