Община Разград подпомага финансово 21 читалища

21 читалища получават финансова подкрепа от Община Разград в края на календарната година, съобщиха от пресцентъра на местната администрация.

Подпомагането на разградските представители на най-старите културни институции в България е традиция за Община Разград. За настоящата 2021 г. средствата в общинския бюджет за подпомагане на читалищни проекти са в размер на 10 000 лева.

Процедурата осигурява равен достъп на читалищата от Община Разград до средствата и подпомага, активизира и мотивира читалищата в търсенето на допълнителни източници на финансиране, съдейства за разширяване и разнообразяване на читалищната дейност, модернизиране и организационно укрепване на читалищата. Условията и реда за кандидатстване бяха публикувани на сайта на Общината.

В рамките на установения срок постъпиха 22 проектни предложения от читалища. С парите културните институти ще могат да си купят на музикални инструменти; озвучителна и осветителна техника; компютърна техника и периферни  устройства; носии,  сценично облекло и реквизит.

Предвид динамичната пандемична обстановка, налаганите ограничителни мерки и трудностите в дейността на читалищата в последните две години при провеждането на събития, не са постъпили проекти за подпомагане организирането на чествания на годишнини,  празници, възстановки на обичаи и ритуали, спектакли, концерти и др.

Комисията е одобрила и предложила за финансиране  21 проекта. Определен размерът на финансовата подкрепа за всяко от читалищата. Тя е публикувана на интернет страницата на Община Разград.

Преобладаваща част от читалищата допълват и надграждат резултатите от предходните години. Чрез процедурата за финансова подкрепа на читалищната дейност в община Разград за периода 2018-2021 г. бяха модернизирани читалищата, подобрено техническото обезпечаване, обновен сценичния гардероб, подобрена материално- техническата база.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.