Община Разград подписа 17 партньорски споразумения със Сдружения на собственици за кандидатстване за енергийно обновяване на жилищни сгради

Община Разград подписа днес 17 партньорски споразумения със Сдружения на собственици за кандидатстване за енергийно обновяване на жилищни сгради, съобщиха от пресслужбата на мастната управа.

12 от заявленията за участие във финансираното по на Националния план за възстановяване и устойчивост саниране са подадени чрез професионалните домоуправители Маргарита Иванова и Милена Иванова, а останалите – чрез управителните съвети на Сдруженията.

Зам.-кметът Мирослав Грънчаров уточни, че до крайния регламентиран срок – 10 май – в Общината са подадени заявления за 16 сгради в областния център и за една в село Стражец. След тази дата общинската администрация започна изготвяне на количествено-стойностни сметки за всеки проект, попълване и обработване на документите, нужни за въвеждане в информационната система ИСУН. Въвеждането в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България се извършва и в момента, крайният срок е 31 май.

Проектите са на обща стойност 13 301 000 лв., най-малкият е за 194 000 лв., а най-големият – за 1 358 000 лв.

Следващият етап от процедурата е класиране на проектите от Министерството на регионалното развитие. Това се извършва по различни критерии: обща площ на сградата, както и нивото на ангажираност на членовете на етажната собственост.

Възможност за повече точки дава и постигнатото ниво на подобрение на жилищната инфраструктура след прилагане на мерките по енергийната ефективност. По него се оценява изпълнението на мерки, допринасящи общия архитектурен облик на града в съответствие с одобрена от общинската администрация наредба/указания.

За да могат проектите от Разград се възползват от точки по този критерии, Община Разград разработи проект на Наредба № 31 на Общински съвет Разград за общия архитектурен облик на градската среда в град Разград. Тя вече е публикувана на сайта на Община Разград и се очаква да е влязла в сила при реализацията на следващите етапи от  процедурата за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд.

/e-Razgrad/

Hits: 211

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.