Обучаваха кметове и кметски наместници за връчване на съдебни книжа и призовки

Окръжен съд – Разград днес проведе обучение за кметове и кметски наместници от населените места в общините Разград, Лозница и Цар Калоян, съобщиха от пресслужбата на съда.

Семинарът се проведе в заседателната зала на 11-я етаж в сградата на Община Разград. Лекторът – съдия Анелия Йорданова, зам.-председател на Окръжния съд и председател на Гражданско и Търговско отделени , запозна присъстващите как да връчват призовки и съдебни книжа по ГПК и НПК. Нагледно с бланките на тези документи ги запозна Юлия Дюлгерова – призовкар в правораздавателната институция. По закон кметовете и кметските наместници в селата са задължени да връчват съобщения, когато в мястото на връчване няма съдебно учреждение.

Съдия Йорданова информира присъстващите в кои нормативни актове са уредени правилата за връчване на призовки и разясни няколко основни казуса: Защо е важно своевременното призоваване?; Как се удостоверява връчването?; На кого се връчва?; Къде се отбелязва отказът призованото лице да получи призовка?; Кога, къде и как се залепва уведомлението?

Обучение по същата тема се проведе вчера в община Исперих за кметствата в Исперих и Самуил, а за утре е планирано обучение в община Кубрат – за кметовете и наместниците от населените места в Кубрат и Завет. Така ще се обхванат всички населени места в съдебния район, като целта е да се подобри начина на оформяне и своевременно връщане на съдебните документи.

Това е второ обучение, първото бе преди четири години. Намерението на съда е то да стане традиция и да се провежда при всеки нов мандат на кметове на кметства и кметове на общини, в които няма съдебно учреждение.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.