Областният управител участва в изложението на рога от благороден елен във Воден

Областният управител Владимир Димитров участва в деветото издание на Прегледа на паднали рога от благороден елен в Държавно ловно стопанство „Воден-Ири Хисар“.
На традиционното събитие на открито бяха представени паднали рога, добити в териториалните поделения от дванадесет държавни ловни стопанства и няколко дивечовъдни участъци от цялата страна. Събитието с всяка година става все по-масово.
„Тук сред нас се е събрал целия научен капацитет в страната в областта на ловното стопанство“, каза на откриването инж. Кирил Колев – директор на ловно стопанство „Воден-Ири Хисар“ от 2015 година.
Изложението дава представа за труда и грижите на ловни експерти, които се полагат за стопанисването на дивечовите запаси в страната. Всяка година така се проследява състоянието на дивечовите популации в страната – освен в Североизточна България, благородният елен се стопанисва целенасочено и в Стара планина и в Югоизточна България.
Директорът на СЦДП Иван Недков нарече благородния елен „най-харизматичното животно на Балканския полуостров“. Това са рогата на живи елени, които ще видим и догодина, каза още той и допълни, че най-красивите и силни екземпляри от този вид обитават нашата страна.
Сред официалните гости на събитието бяха още Ректорът на Лесотехническия университет доц. Христо Михайлов, изпълнителният директор на Изп. Агенция по горите Стоян Тошев, Васил Василев – Председател на Съюза на ловците и риболовците.
Тази година в Прегледа на паднали рога от благороден елен участваха и експерти от Държавните горски предприятия, представители на научните среди, кметове на общини в района на ТП ДЛС „Воден-Ири Хисар“.
Деца от Детска градина „Първи юни“ в Исперих поздравиха участниците и гостите с музикална програма.
/e-Razgrad/

Hits: 67

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.