Областният управител: Разград е почти готов с Кризисен център за жертви на домашно насилие и трафик

Областният управител Владимир Димитров посети в Стражец сграда, ремонтирана и пригодена за Кризисен център за жертви на домашно насилие и трафик, съобщиха от пресслужбата на администрацията.
Георги Милков и Димо Борисов от сдружение „Център за съзидателно правосъдие“ запознаха областния управител със сегашното състояние и възможности на сградата за разкриване на две социални услуги: „Консултативен център по проблемите на домашното насилие” и „Кризисен център за жертви на домашно насилие и трафик”. Благодарение на реализиран проект на стойност 254 000 долара, финансиран от фонда на Офиса за военно сътрудничество, Програма за хуманитарна помощ на Посолството на САЩ в България, сградата е изцяло обновена и санирана. Монтирани са модерни кухни и бани, както и климатици. Изградени са пречиствателна станция и беседка в двора на сградата. На практика липсва само оборудване за стаите, в които ще се приемат и настаняват нуждаещите се от подкрепа.
Центърът да бъде одобрен като държавно-делегирана дейност, за да заработи и да отговори на големите потребности от подкрепа на жертвите на домашно насилие, коментира Милков.
Разкриването на нови социални услуги е в правомощията на местната власт и Министерството на труда и социалната политика.
„Темата за домашното насилие е много актуална и важна за нас като институция“, каза областният управител. Преди дни той поднови дейността на първия учреден в страната ни Областен съвет за превенция на домашното насилие. Участниците в проведеното заседание на Съвета излязоха с общо послание към отговорните институции и набелязаха мерки против домашното насилие.
Областният управител се ангажира да работи за включване разкриването на кризисен център за жертви на домашно насилие в нашата област в Националната карта на социалните услуги, която се изготвя в момента.
След направения оглед, той изрази мнение, че сградата е подходяща за бързо разкриване на такава социална услуга.
/e-Razgrad/
Областният управител проведе работна среща с директора на МБАЛ „Св. Иван Рилски“
Днес, 11 август, Областният управител Владимир Димитров посети МБАЛ „Св. Иван Рилски“ по покана на новия изпълнителен директор – д-р Станимир Георгиев, който оглави ръководството на болницата в Разград в началото на тази година.
Областният управител се запозна на място с актуалното състояние на болничното заведение.
В разговор с д-р Георгиев бяха обсъдени въпроси, като осигуреността с медицински кадри в различните отделения, както и бюджета на болницата.
Коментирани бяха положените усилия на новото ръководство на областната болница за подобряване качеството на болничните услуги, както и възможности да се получи финансиране за допълнително оборудване на лечебното заведение.
Областният управител се запозна с основните проблеми на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ и се ангажира да съдейства за тяхното решение, съгласно правомощията си.

/e-Razgrad/

Hits: 20

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.