Областният управител покани представителите на Съвместната българо-румънска земеделска работна група на Панаира на киселото мляко

Областният управител на област Разград Драгомир Златев взе участие в първото за 2023 г. заседание на Съвместната българо-румънска земеделска работна група в Гюргево, съобщиха от пресслужбата на администрацията.

Домакин на срещата беше зам.-председателят на Окръжния съвет в Гюргево и ръководител на СБРЗРГ Кристиян Анкулеску. Участие във форума взеха изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, представители на областната администрация в Русе, ръководители на институции към земеделските министерства в България и Румъния, аграрни стопани от крайдунавски области и журналисти. Целта на заседанието беше обсъждане на предложения на теми за заседанията на Съвместната група през 2023 г.

Драгомир Златев предложи Областна администрация – Разград да бъде домакин на заседание на Групата през юли, по време на традициония Панаир на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествените занаяти. Идеята е след съвещанието, на което ще се представят традиции и иновации в производството на млечни продукти в Разградско, румънската делегация да посети на място панаира.

Другите предложения от българска страна бяха посещение на биологична ферма за отглеждане на български млечна коза със селекционен център в Щръклево, на предприятие за производство на масла от етертично-маслени растения в Иваново и на фирма, изградила завършен цикъл за отглеждане на трайни насаждения, производство на директен сок и шоково замразяване на плодове в село Новград, община Ценово.

Румънците предложиха: представяне на малка фабрика за сладолед в Гюргево; на нова модерна млекопреработвателна фабрика в село Стълпу, община Епурещи и на ферма край град Фрътещи с демонстрационни парцели за екологично земеделие и други.

Договорено бе от март провеждане на ежемесечни заседания в България и Румъния на ротационен принцип.

/e-Razgrad/

Hits: 47

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.