Областният кризисен щаб отново се концентрира върху Ясеновец, връщат контрола върху селото

ДНЕС СА ДОКАЗАНИ ТРИМА НОВИ ЗАРАЗЕНИ С COVID-19, ОБЩО РЕГИСТРИРАНИТЕ В РАЗГРАДСКО ВЕЧЕ СА 32-МА

Връщат се част от противоепидемичните мерки в село Ясеновец, реши на днешното си извънредна заседание Областният кризисен щаб /закрито за журналисти – б.а./. Причината за мерките – увеличеният брой на положителните проби с коронавирус инфекция на жители на селото, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

Припомняме, че Щабът вдигна три дни предсрочно карантината в Ясеновец и резултатът от това не закъсня. А самият щаб и областната администрация напоследък, особено в почивни дни, не дават никаква информация за обстановката в Лудогорието. За разлика от щабовете в други части на страната, включително и в Русе, където се лекуват част от заразените разградчани.

Та, Щабът днес реши:

– Засилва се полицейският контрол в Ясеновец, за съблюдаване спазването на разпоредбите на заповедите на Министъра на здравеопазването, като: избягване на струпване на хора на обществени места; спазване на изискването в часовия диапазон от 8,00 часа до 10,30 часа в търговските обекти да пазаруват само лица, видимо над 60 години; задължително носене на предпазни маски на обществени места; задължителна дезинфекция на входовете на търговските обекти, както и осигуряване на дезинфектанти за ръце и задължителното им ползване.

– Ще се извърши дезинфекция на улиците на селото, със съдействието на Община Разград.

– Кметът и здравният медиатор в селото трябва да оказват съдействие на служителите на РЗИ, за установяване на контактните лица и вземането на проби за наличие на COVID-19.

–  РЗИ – Разград ще предостави 1000 предпазни маски от резерва си, а областната администрация ще осигури дезинфектанти и спирт на кмета на село Ясеновец, за разпределение на жителите на селото.

Директорът на РЗИ – Разград д-р Ася Генева информира, че в 13,30 часа днес са регистрирани трима нови заразени с COVID-19. Първият случай е на жена на 69 г. от Ясеновец, с придружаващо заболяване – хронична обструктивна болест.

Вторият случай е на мъж на 72 години, също от  от Ясеновец – съпруг на жената. Бил е хоспитализиран в изолатора на Съдовия сектор към Неврологичното отделение на МБАЛ – Разград и след положителен PCR тест е приет в Инфекциозно отделение на разградската болница. Заради случая започва дезинфекция на Съдовия сектор.

Третият случай е на мъж на 53 години – и тай Ясеновец, контактен на жена, хоспитализирана в Инфекциозното отделение на МБАЛ – Разград.

Тримата са хоспитализирани в Инфекциозното отделение на МБАЛ – Разград.

С тези три нови случая от днес, регистрираните лица заразени с коронавирус на територията на областта стават 32, от които активните случаи са 25, хоспитализираните на стационарно лечение са 8, излекуваните са 7.

Под карантина са поставени 478 лица, завърнали се от страни, ендемични за коронавирус.

/e-Razgrad

Hits: 0

3 Replies to “Областният кризисен щаб отново се концентрира върху Ясеновец, връщат контрола върху селото”

  1. Ами в Кауфланд,днес бяха половината Ясеновец,,не можеш да ги объркаш,много тъмни и миризливи и демонстративно говорят високо на майчин език

  2. И откъде на къде ще им се дават безплатно дезинфектанти и спирт? Електорат да си, бате…

  3. Колко от Ясеновец бяха в неделя в Кубрат на битак, питам аз и отговор не чакам!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.