Новият скафандър на НАСА ще направи астронавтите по-пъргави и ще удължи космическите разходки

През 2024 г. на Луната отново трябва да стъпи човешки крак. Тази цел си постави американската космическа агенция НАСА преди около половин година. Преди това в орбита около естествения спътник на Земята ще бъде изградена междинна станция, от която да се спускат капсули на повърхността на Луната. Идеята на директора на НАСА Джим Брайдънстайн е два екипажа да се спуснат едновременно от двете страни на спътника.

Ключов детайл от мисията до Луната, която официално е кръстена “Артемида”, е скафандърът на космонавтите. В момента той се изработва от учените в НАСА. Те са си поставили за цел костюмът на космонавтите да позволява изпълнението на много по-сложни задачи от тези, които се правят в момента.

“Скафандрите са като персонализиран космически кораб, който прилага всички защити от суровата среда на космоса”, пише на сайта на НАСА, като се уточнява, че новият скафандър е кръстен xEMU.

 

Безопасността на първо място

Безопасността винаги е основен приоритет при космическите мисии. Благодарение на новите роботизирани мисии до Луната учените вече знаят много повече за нея спрямо предшествениците си в НАСА, които преди 50 години изпратиха на естествения спътник на Земята Аполо 11 с екипаж Нийл Армстронг, Майкъл Колинс и Едуин Олдрин.

Тогава най-големите притеснения са били каква е почвата на Луната и дали ще успее да поддържа теглото на астронавтите. Сега се знае, че по-голяма опасност е почвата да е съставена от малки стъклени частици, които могат да увредят костюма. Именно заради това новият скафандър има набор от прахоустойчиви функции, за да предотврати вдишване на вредни за организма прахови частици. Освен това костюмът ще издържа на температурни крайности от минус 121 до плюс 121 градуса.

Електронните и водопроводните системи на портативната система за поддържане на жизнените функции при излизане в открития космос, позната като раницата на гърба на астронавтите, са минимизирани. Това от своя страна е позволило да се направи дубликат на почти всяка от тези жизнено важни функции, което пък ще удължи и продължителността на космическите разходки.

 

Повече подвижност за астронавтите

“Артемида” ще бъде първата мисия, в която астронавтите ще бъдат по-пъргави от всякога. Познатите видео клипове, на които се вижда как космонавтите подскачат като зайци, за да се придвижват по лунната повърхност, няма да се наблюдават този път. Основните компоненти на костюма под налягане са горният торс, шлемът, долният торс и охлаждащата дреха.

Новият долен торс включва модерни материали и шарнирни лагери, които позволяват огъване и въртене в бедрата, увеличено огъване в коленете, а ботушите са с гъвкава подметка. Актуализирано е разположението на горния торс спрямо раменете, като това позволява на астронавтите да движат по-свободно ръцете си и лесно да повдигат предмети над главата си. Новата функционалност минимизира усилията, необходими за пълна подвижност, благодарение на лагери, които позволяват пълно завъртане на ръката от рамото до китката.

Вътре в шлема НАСА преработва комуникационната система. В момента слушалките, използвани в сегашните костюми, могат да се запотят, а това затруднява работата на астронавтите. Микрофонът пък не винаги проследява добре движенията на астронавта. Новата аудио система включва множество функционалности, които се активират с гласа на космонавта. В допълнение, предпазната мембрана на каската, която пази лицето, ще може лесно да се подменя и няма да има нужда от Земята да бъде пращана нова при следващата мисия, каквато е практиката в момента.

За да са сигурни в създаването на най-добрия скафандър, учените в НАСА подлагат астронавтите на пълно 3D сканиране на тялото, докато изпълняват основни движения и пози, очаквани по време на космическите разходки. С пълен 3D анимиран модел, НАСА ще осигури най-голям комфорт и най-широк обхват на движенията за всеки астронавт, като създаде персонализиран костюм за всеки от тях.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.