Никола Минчев е новият председател на парламента

Никола Минчев от ПГ “Продължаваме промяната” е новият председател на Народното събрание Никола Минчев, след като беше одобрен със 158 гласа “за”, 72 се въздържаха, а 1 бе против. Предложението беше направено от председателя на “Продължаваме промяната” Кирил Петков.

“В благоприятното положение сме на хора, които сме получили доверието на българските граждани. Предстои по-тежката задача – доверието да бъде оправдано. НС е върховната институция, която защитава всички сфери в обществения живот – от правата на хората до това да изведе българското общество до заслужено челно място в Европа. Парламентът отразява нагласите на обществото с избора на 7 формации, избирателят ни показа, че иска екипна работа, а не авторитарна работа. Длъжни сме да се съобразим с волята му. Ще има спорове, но в рамките на дискусия. Нека в пълен 4-годишен мандат да наложим нов модел на правене на политика”, заяви Никола Минчев във встъпителното си слово като председател на парламента.

След това депутатите преминаха към гласуването на заместник-председатели.

“Продължаваме промяната” номинира Мирослав Иванов. Роден в Ямбол. Завършил професионалната гимназия по „Икономика“, завършил „Право“ в Софийския университет. ГЕРБ-СДС предложи Росица Кирова, а ДПС – Муккадес Налбант.  БСП издигна Кристиан Вигенин, а „Има такъв народ“-  Ива Митева. „Демократична България“ – ген. Атанас Атанасов и „Възраждане“ Цончо Ганев. Всичките те бяха единодушно избрани с 239 гласа “за” от общо 239 гласували.

Час след като бе избран да ръководи 47-ото Народно събрание, Минчев даде първата си пресконференция за медиите. На нея той обяви, че ще работи за да има в парламента разумна и конструктивна дискусия, която да се води по същество и без процедурни хватки. “Няма да превръщаме Народното събрание в място за скандали, а ще се върши сериозна дейност”, обеща Никола Минчев.

Новият председател на парламента призна, че е без опит във воденето на голям екип от хора, но няма притеснения, че ще се справи с новите си отговорности. “Ръководил съм екип от хора до колкото ми се е налагало в адвокатската ми практика. Екип от 240 души не съм, но за всичко си има пръв път”, обясни той.

Никола Минчев каза, че не си спомня кога точно му е било предложено да оглави най-важната институция в държавата, но разговори за поста е водил с Кирил Петков.

Кой е Никола Минчев – 34-годишният председател на Народното събрание

Митев бе избран за народен представител от Перник, където бе водач на листата на формацията на Кирил Петков. За разлика от повечето лица в най-новия политически проект в България, които са икономисти и финансисти, Никола Минчев е юрист.

Роден през 1987 година, Никола Минчев завършил е Немската гимназия в София, след което придобива магистърска степен по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Кариерата му започва в най-голямата адвокатска кантора в България “Джингов, Гугински, Кючюков и Величков”.

Най-голямата му страст е процесуалното представителство, като е защитавал правата на клиенти пред Арбитражния съд на Международната търговска камара. Участвал е в конференции и е водил лекция пред Energy Law Group (европейска мрежа от адвокато в областта на енергийното право). Опитът му включва и банкова регулация и капиталови пазари, както и обществени поръчки.

Вярва, че с добри закони може да бъде постигнат добър ред, така че да не се налага младите хора да избират между щастието в България и добрата реализация в чужбина. Говори английски и немски език. „Целия си живот досега съм изкарал в България. За мен е чест да споделям общи принципи с хора като Кирил Петков и Асен Василев и да бъда част от този екип”, споделя Минчев.

Новият председател на Народното събрание е футболен фен. Той обича спорта и още помни времето, когато „Миньор“ и „Металург“ бяха заедно в „А“ група.

Dariknews.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.