Служители на бившата сръбска ДС получиха 100 години затвор за убийството на журналист

Белградски съд даде присъди от общо 100 години затвор на четирима бивши служители на сръбската Държавна сигурност за убийството на Славко Чурувия, журналист и редактор и известен критик на Слободан Милошевич, през 1999 г.

Чурувия бе главен редактор на в. “Борба” до 1994 г., когато режимът на Милошевич на практика овладя вестника и той напусна, за да съоснове други две издания: “Дневни телеграф” и “Европлянин”.

Той бе убит пред дома си в Белград с 12 изстрела в гърба на 11 април 1999 г. Той е обвинявал открито Милошевич във военни престъпления и авторитарно управление.

Осъдени са както началникът на бившата организация Радомир Маркович и офицерът Милан Радонич (на по 30 години затвор), така и агентите Ратко Ромич и Мирослав Курак (на по 20 госини). Съдът смята, че Маркович е казал на Радонич за плана за убийството, а последният е съставил плана заедно с Ромич и Курак.

Големият въпрос: кой поръча убийството на Чурувия

Маркович обаче не е посочен от съда като поръчителя (за магистратите той остава “неизвестен”, а само като човек, задействал заговора и организацията за това престъпление). Бившият шеф на ДС вече излежава 40-годишна присъда за убийството на бившия сръбски президент Иван Стамболич през 2000 г.

Курак бе смятан за извършителя, но впоследствие нов процес преди няколко години посочи, че физическият убиец на Чурувия е неизвестен.

В случая през годините се появи и името на Миряна Маркович, починалата през 2019 г. съпруга на Милошевич. Съдът обаче не е успявал да намери доказателства за медийните публикации, според които именно тя е поръчителят. През годините двете издания, основани от Чурувия, на които той бе и главен редактор, същевременно се ползваха от достъпа си до Миряна Маркович, макар да бяха създадени, след като той напусна “Борба”. С ескалацията на косовската криза през 1998 г. отношенията им според различни сведения са се влошили драстично.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.