“Не подкрепям никого” не може да стане нито президент, нито депутат

На 14 ноември протестният вот “Не подкрепям никого” е важен само за президентските, но не и за парламентарните избори. Той се брои при определяне на избирателната активност, а от нея зависи дали може да бъде избран държавният глава още на първи тур.

“Не подкрепям никого” обаче не се отчита при определяне на резултатите от парламентарния вот, а това е така, за да не се вдига изкуствено 4-процентовата бариера за влизане на партии и коалиции в Народното събрание, което би било в ущърб на малките политически формации.

На 14 ноември може да бъде избран президентът, ако са гласували 50% плюс един от имащите право на глас, като поне половината плюс един подкрепят конкретния кандидат. По предварителни данни на Централната избирателна комисия избирателите по списък са 6 708 189 души, т.е. за да има необходимата активност за избор на президент, на първи тур правото си на глас трябва да упражнят поне 3 354 095 души. На балотаж за държавен глава е избран получилият повече гласове без оглед на резултата “Не подкрепям никого”.

“Не подкрепям никого” обаче влияе на резултатите от бъдещи референдуми в страната, защото влиза в определянето на избирателната активност на парламентарния вот. По закон, за да са длъжни българските власти да се съобразят с решението от национално допитване, в него трябва да са участвали най-малко толкова хора, колкото гласувалите на последните парламентарни избори, като поне половината от тях са отговорили “Да”. В момента прагът е 2 775 410 гласа, колкото участвалите на вота за народни представители през юли.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.