Макрон обяви, че Франция ще строи нови ядрени реактори

Франция ще строи нови ядрени реактори, за да намали енергийната зависимост на страната от други държави, да изпълни климатичните си цели за въглеродна неутралност към 2050 г. на приемлива цена и да държи под контрол цените, които трябва да останат “разумни”, обяви президентът Еманюел Макрон в реч към нацията.

“За пръв път от десетилетия насам ще рестартираме изграждането на ядрени реактори, докато продължаваме развиването на енергетиката от възобновяеми източници”, заяви той, цитиран от “Ройтерс”.

В началото на мандата си президентът обещаваше да намали дела на ядрената енергетика в страната от 75% на 50%. Но последната енергийна криза промени настроенията в Париж едва 5 месеца преди президентските избори.

Франция поема сред бързото поскъпване на енергията по път, различен от този на съседна Германия, която след аварията във Фукушима през 2011 г. ускори закриването на ядрения си сектор.

Макрон не даде подробности в речта си, но се очаква в следващите седмици правителството да обяви изграждане на реактори от трето поколение, вероятно около 6 на брой.

Ден по-рано Ален Транзер, отговарящ за качеството на управлението на ядрените обекти в държавната EDF, каза, че секторът е готов да строи такива EPR реактори при приемливи срокове и цени, стига правителството да ги поръча. По думите му първият реактор ще помогне за събиране на повече информация и опит, които да се използват за по-къси срокове при следващите.

 

Ткъв реактор вече се строи в Нормандия във Фламанвил, но проектът се сблъска с много проблеми, първоначалният срок е надхвърлен с 10 години, а цената “експлодира”, обяснява “Ройтерс”. Според агенцията всичко това е поставило под въпрос капацитета на Франция да изгражда такива реактори. Транзер очаква реакторът да заработи до края на 2022 г.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.