Неизправност на пречиствателната станция в Разград установиха при съвместна акция служители на екоминистерството

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе установиха техническа неизправност на вторичния утаител на Градската пречиствателна станция за отпадъчни води в Разград, съобщиха от екоинспекцията.

Това е станало в неделя, 17 септември, при извънредна проверка, извършена съвместно с представители на Басейнова дирекция „Дунавски район“ и Регионалната лаборатория в Русе към ИАОС, под координацията на зам.-министъра на околната среда и водите инж. Петър Димитров.

Вторичният радиален утаител е последната стъпка на пречистване на отпадъчните води, което е довело до изпускане на излишната активна утайка в реката. Технологията на пречистване изисква своевременното й отстраняване от съоръжението, за да не попадат непречистени отпадъчни води в река Бели Лом. На мястото на заустването на пречиствателната станция е констатирано увличане на утайка, мътнокафява, с характерен мирис. Взети са водни проби от изхода на станцията, които са анализирани от лабораторията в Русе.

Към днешна дата са готови резултатите от пробите, които показват отклонения от нормите на всички изследвани показатели, за което на дружеството ще бъде наложена санкция.

За установеното нарушение е съставен акт за административно нарушение по Закона за водите, затова че ВиК операторът „Водоснабдяване – Дунав“ ЕООД не поддържа в техническа и експлоатационна изправност съоръженията. Дадени са предписания за отстраняване на неизправността, довела до изпускане на непречистени отпадъчни води в река Бели Лом. Предстои контрол напред във времето за спазване на предписанията.

/e-Razgrad/

Hits: 16

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.