На Богоявление отново на Пчелина!

Тримата предприемачи и приятели Андрей Андреев, Джипо Джипов и Христофор Илиев отново ни канят да отпразнуваме заедно Йордановден на първия язовир на Пчелина.

Ритуалът по хвърлянето на Богоявленския кръст ще започне в 11.00 часа на 6 януари 2023 година. Най-смелите ще се хвърлят за него в ледените води, а всички заедно ще могат да се подкрепят с топли напитки, греяно вино и юнашко хоро под ритъма на гайда и тъпан!

Андрей Андреев, Джипо Джипов и Христофор Илиев възстановиха обичая от зимния обреден календар на българите за здраве и благоденствие след почти 20 години прекъсване и правят всичко възможно да запазят традицията. „Ако може – нека бъдем в българска национална носия и с трибагреник в ръце! Заповядайте на празнуваме отново на Пчелина!“, отправят поканата си към всички разградчани и гости на града Андрей, Джипо и Христофор.

Желаещите да се хвърлят за Богоявленския  кръст трябва да се обадят на Христофор на тел: 0894374520. Деца и младежи под 18 години, които искат участват в празника, трябва да са придружени от родител или настойник.

В най-новата ни история, на Богоявление кръстът ще бъде хвърлен в язовира на Пчелина за четвърти път. През 2019 година Джипо, Христофор и Андрей  възкресиха след 23-годишно прекъсване в Разград ритуала за хвърляне на кръста във водата на Йордановден. Тогава на Богоявление във ледените води на първия язовир на Пчелина за осветения кръст скочиха трийсетина мъже. Пръв до кръста стигна Галин Цонев. През 2020 година най-бърз сред 16 смелчаци бе Момчил Петров.

Коронавирусът отмени празника през 2021 година. Но животът е по-силен! На Йордановден през 2022 г. 16-годишният Никола Комаровски стигна пръв и извади Богоявленския кръст. С него в ледените води скочиха още 20 смелчаци.

/e-Razgrad/

Hits: 87

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.