Национална конференция „Нови възможности за гражданско участие при реализация политиките за предоставяне на социални услуги”

Хотелски комплекс „Вила дела Роса“ бе домакин на национална конференция „Нови възможности за гражданско участие при реализация политиките за предоставяне на социални услуги”.
Събитието се организира от сдружение „Инициатива за развитие” в партньорство с Фондация „Обществен дарителски фонд-Габрово” по проект „Решения за по-широко гражданско участие в политиката по предоставяне на социални услуги”. Те избрали конференцията да е в Разград, защото открили тук много добри примери за взаимодействие между администрациите и гражданския сектор.

Част от тези практики бяха представени пред участниците в тридневния форум. Сред тях и съвместната инициатива на Община Разград, сдружение „Лудогорие”, Фондация „Обществен дарителски фонд за Разград“ и местния бизнес за изграждане на детска площадка, включително и за деца със специфични потребности, а също и партньорството на Областна администрация-Разград и сдружение „Феникс” за виртуални форми на срещи между представители на бизнеса, гражданите и администрациите.
В приветствието си към участниците в конференцията, които от: Габрово, Разград, София, Бургас, Велико Търново, Пловдив и други, заместник-кметът Милена Орешкова пожела успешна работа в теоретичната част на конференцията и добри спомени от Разград от съпътстващата програма, в която би и древният Абритус, и места, където е реализирана на практика доброто взаимодействие в общността при реализацията на конкретни инициативи. Заместник-кметът Милена Орешкова оцени темата на конференцията като изключително актуална, тъй като се провежда в месеца, в който влезе в сила новият Закон за социалните услуги, който дава нови възможности за пряко участие на гражданите в обсъждането и реализацията на социалните услуги.
От своя страна зам.-областният управител Евгени Драганов подчерта, че областната администрация в Разград води последователна политика на взаимодействие с неправителствения сектор, както в сферата на социалните услуги, така и в много други сфери на регионалното развитие. „Администрацията ни има редица съвместни проекти и инициативи с неправителствени организации от областта, които допринасят за социално-икономическото развитие на района ни. Заедно със сдружение „Център за съзидателно правосъдие“ през 2016 г. създадохме единствения в България Областен съвет за превенция на домашното насилие, като консултативен орган към Областния управител на област Разград. Съветът представлява иновативен модел за междуинституционално сътрудничество в сферата на превенцията от домашно насилие и прилагане на Закона за защита от домашно насилие, както и за формулиране на политики по темата за домашното насилие. Оценен е високо от компетентни институции на национално ниво и от други области“, допълни още Евгени Драганов.
Проектът, в който е включена и националната конференция, цели да предложи решения за засилване ролята на гражданското общество и бизнеса в процесите по формулиране, изпълнение и мониторинг на държавната политика по предоставяне на социални услуги.


/e-Razgrad/

Hits: 1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.