Наталия Киселова: До 22 януари Народното събрание не може да бъде разпуснато

Доц. д-р Наталия Киселова е специалист по конституционно право и преподавател в СУ “Св. Климент Охридски” и в Академията на МВР. Ето какво отговори тя на въпрос на “Дневник” за живота на бъдетоно Народно събрание.

Във фейсбук се пошегувахте дали датата 27 март 2022 г. ни е удобна за избори. Колко реално е още през март да има нови предсрочни избори според Вас? Това ли е максималният срок, в който могат да се забавят преговорите за нов кабинет?

– Шегата всъщност отразява конституционния тайминг. В момента сме в онази ситуация, предвидена в конституцията, при която президентът не може да разпуска Народното събрание през последните 3 месеца от мандата си. Началото на новия президентски мандат (въпреки че ще бъдат преизбрани действащите президент и вицепрезидент) е на 22 януари 2022 г. и от 23 януари вече можем да говорим евентуално за разпускане на парламента, ако не успеят да формират за пореден път (надявам се да не е така!) правителство. А най-близката неделя до 23 март, два месеца след разпускането, е 27 март.

Макар да се осъществят трите опита за съставяне на правителство и те да са неуспешни поради конституционното ограничение за невъзможност за разпускане, президентът може да разпуска Народното събрание, след като положи клетва пред него и започне неговия мандат. Срокът за преговори за съставяне на правителство е ограничен до 7-дневните срокове за проучвателните мандати, които могат и да нахвърлят месец, но и да приключат успешно преди Коледа. Зависи от диалогичността между партиите, които получават представителство в 47-я парламент.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.