Над 52 000 зрелостници се явяват на матура по литература, избраха варианта на изпита сред 11 000 000 комбинации

Над 52 000 зрелостници се явяват на матура днес. Изпитът започна точно в 08:00 ч.

Матурата по български език и литература е в повече от 670 учебни заведения. Първият модул е с продължителност един час и представлява тест на въпроси от затворен тип. Във втория модул има и въпроси от отворен тип, а третият – е съчинение. От над 11 милиона комбинации, чрез специален софтуер, беше избран изпитният Вариант 13 за днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас. Генерирането на теста за матурата стана тази сутрин в 5.30 часа в Министерството на образованието и науката.

От Министерство на образованието съобщиха, че тази година за първи път в сила ще влязат нови мерки за сигурност. Както всяка година, така и тази в стаите има видеонаблюдение, което ще следи за нарушения по време на матурата. От министерството заявиха, че само един единствен човек, който обаче не е техен служител, знае въпросите и темата, които ще се паднат днес.

Колкото и да ни е добра техниката, колкото и мерки да сме взели, две са условията за успешно протичане на изпита. Първо, учениците да знаят, че те трябва да изкарат изпита достойно и честно и от друга страна – изключително много разчитаме на квесторите, защото това са хората, които осигуряват условията в училището и в залата, в която се провежда изпитът. За да бъде успешно взет държавния зрелостен изпит, моят съвет е да пишат по всички задачи, по всички модули, да не бързат да си тръгват и да четат внимателно условията”, каза зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

Изпитът ще продължи 4 часа. Резултатите от днешната матура ще бъдат обявени до 13 юни. Миналата година на изпита по български език и литература се падна стихотворението „Вяра” на Никола Вапцаров.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.