Набелязаха  конкретни мерки за превенция и недопускане на случаи на домашно насилие

Областният управител Владимир Димитров събра представители на всички отговорни страни, имащи отношение към проблемите на домашното насилие и насилието над жени: съд, прокуратура, полиция, социални, здравни и образователни институции и организации, на свиканото от него разширено заседание на Областния оперативен екип към Областния съвет за превенция на домашното насилие.

Във форума се включиха и представители на граждански организации и общественици. Това съобщиха от пресслужбата на администрацията.

Причината за свикването на спешното заседание бе жестокото посегателство над младото 18-годишно момиче от Стара Загора и силната обществена реакция в цяла България.

Областният управител посочи, че голямото предимство на нашата област е, че от 2016 година функционира първия действащ Областен съвет за превенция на домашното насилие в България. Съветът дава отлична възможност за сътрудничество на институциите и организациите, които работят по темата за домашното насилие. Той заяви, че се възобновява активната дейност на съвета и увери, че превенцията на домашното насилие и насилието на жени винаги ще бъдат на фокус в работата му. По думите му, това е сериозна държавна задача и призовава всички да бъдат отговорни и отзивчиви на сигналите за домашно насилие. Владимир Димитров поиска всички да се обединят в тази мисия, за да се помага на хората в беда и да се повишава обществената сигурност с правилното прилагане на закони.

От представените анализи на компетентните институции и организации в превенцията от домашно насилие и насилието над жени, както и по прилагането на Закона за защита от домашното насилие, стана ясно, че случаите на домашно насилие и насилие над жени нарастват през последните три години.

Обсъдени и приети бяха няколко мерки за превенция и недопускане на случаи на домашно насилие и насилие над жени в Разградско: предприемане на спешни действия за разкриване на кризисен център за жертви на домашно насилие в областта като държавно-делегирана дейност; засилване на координацията и сътрудничеството между членовете на ОСПДН и Местния механизъм за приложение на Закона за защита от домашното насилие; увеличаване бюджета и удължаване на срока на финансираните от Министерството на правосъдието проекти в сферата на превенция на домашното насилие; активизиране на информационните кампании за превенция на домашното насилие; промяна в нормативната уредба за задължаване на насилниците да посещават специализирани програми и др.

Изключителен акцент беше поставен на потребността от разкриване на кризисен център за жертви на домашно насилие в областта. като държавно-делегирана дейност. Силни аргументи, доказващи нуждата от създаване на социалната услуга изложиха председателят на Районен съд – Разград Нели Генчева и адвокат Димо Борисов. Директорът на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ Татяна Костова подчерта важността на включването на социалната услуга, която да функционира на областно ниво, в Националната карта на социалните услуги и разясни начина за разкриването й.

Зам.-председателя на ОСПДН Георги Милков предложи и редица мерки за подобряване на взаимодействието между отговорните институции и на ефективността по прилагането на Закона за защита от домашното насилие. Той съобщи, че предстои реализиране на нов проект, насочен към превенция на домашното насилие, с обучения на работещите в образователната сфера. Г. Милков информира, че Консултативният център по проблемите на домашното насилие в Разград не е спирал да помага на жертвите на домашно насилие, дори в най-трудните времена на ковид-пандемията.

По време на форума стана ясно, че в Разград е учредено ново сдружение, което ще работи за превенция на домашното насилие – СНЦ „Мечта за реалност“ с председател Айтен Кязимова – управител на образователен център „Кааланд“.

Взето бе решение да бъде организирано годишно заседание на ОСПДН през втората половина на месец ноември.

В края на заседанието всички участници се обединиха около общо послание, с което осъждат последните случаи на насилие и призовават за активизиране на отговорните институции за овладяване на засилващото се насилие в обществото и специално домашното насилие и разкриване на кризисен център за жертви на домашно насилие във всяка област в страната като държавно-делегирана дейност, което ще бъде изпратено до министър-председателя на Република България и до компетентните министри.

/e-Razgrad/

Hits: 1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.