Музикантите в Разградската филхармония са с 8 души под санитарния минимум за оркестър

Този месец обикаляме детските градини с образователни програми, замислили сме концерти за март и април, но става все по-трудно, обявиха на пресконференция диригентът на Разградската филхармония “Проф. Димитър ненаов” Борис Тодоров, цигуларката и концертмайстор Божанка Николова и флейтистът Николай Николов.

Според тях основният проблем е орязването на оркестъра и спъването на творческата дейност. „Останахме с 8 души под санитарния минимум за оркестър“, разказа диригентът Борис Тодоров. 15 от всичките 25 симфоници са на трудов вдоговор в Русенската опера и програмата на Филхармонията се съобразява със състава в крайдунавския град. А това води до възможност да се изпълняват едва 2.5% от класичесикия репертар – също като по времето, когато са се създавали симфоничните оркестри.

Симфониците съвсем не са оптимисти за бъдещето на Разградската филхармония. Основната според тях причина е негативното отношение на директора на Театрално-музикалния и филхармоничен център Таня Карбова към оркестъра и недостатъчната реклама на техните концерти. Затова изполваха срещата си с журналисти да поканят почитателите си на 25 февруари, идната неделя, на класически концерт: ХХХ симфония от Моцарт и XI пиано концерт. Солист е Сава Вутов – лауреат от Международния конкурс за млади пианисти „Димитър Ненов“.

Планирани са още три концерта. В първата седмица на март – отново класически симфоничен концерт. През април първият е „Вояджър“ с произведения от Златната плоча, изпратена в космоса, с идеята за солисти да бъдат поканени Валя Балканска и други изявени изпълнители. Следващият спектакъл ще е на известни любовни дуети, изпълнени от Мартина Табакова и Коцето Калки. „Но дали ще се случат е сериозен въпрос“, сподели дирегентът Борис Тодоров.

/e-Razgrad/

Hits: 17

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.