Музеят ще приема посетители и на Разпети петък, и на Велика събота

В навечерието на Великденските празници посетителите на Регионалния исторически музей в Разград ще могат да разгледат Интерактивния музей и Археологическата експозиция в Археологическия резерват „Абритус“ и на Разпети петък /14 април/, и на Велика събота /15 април/ във времето от 9.30 до 18.00 часа.

След празниците музеят ще бъде отворен отново на 18 април /вторник/ с нормалното си лятно работно време от 9.30 до 18.00 часа.

В Интерактивния музей са представени историята на проучванията на древния Абритус. Посетителите могат да гледат тематични филми за интересни събития, значими открития и отделни артефакти, да отсекат монета, да снимки в антични одежди и в новата рамка за автопортрети, да редят римски мозайки, а чрез  занимателни игри от онова време да опознаят бита и традициите на живелите в града.  Новост във витрините е „Еспонатът на месеца“ от фонда на музея, избран от колектива на музея. През април това е шлем (трако-халкидски тип) от втората половина на IV век – началото на III век преди Христа от землището на Завет.

Постоянната експозиция представя археологически културни ценности от най-ранно засвидетелстваната епоха в Лудогорието – късния палеолит, античния и средновековен период. В паркова част на музея са експонирани два лапидариума на открито. Основната част от тях са от Римската епоха ІІ-ІІІ в., намерени в късноантичния римски град Абритус.

/e-Razgrad/

Hits: 2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.