Международен соколарски празник на Трифоновден в Разград

За пръв път Разград ще бъде домакин на Соколарски празник – при това международен.

За събитието идния четвъртък – 1 февруари, Деня на Свети Трифон, днес съобщиха тримата предприемачи и приятели Джипо Джипов, Христофор Илиев и Андрей Андреев, който е член на Българския соколарски съюз и има семейна ферма за екзотични птици и животни в Липник.

Птиците на сем. Христина и Антрей Андрееви от фермата им "Парадайс" са многократни победители в състезания
Птиците на сем. Христина и Андрей Андрееви от фермата им “Парадайс” са многократни победители в състезания

Съорганизатори на празника „Свети Трифон – Соколарска надпревара” на голямата поляна в местността Пчелина край Разград са Българският соколарски съюз и Румънската соколарска асоциация.

„В този ден се почита паметта на Свети Трифон, покровител освен на лозарите и винарите, но и на соколарите. Искаме да покажем, че соколарството е вид майсторство и занаят по нашите земи още от времето на хан Аспарух, съхранен и предаван от дедите ни като наследство от поколение на поколение“, каза Джипо Джипов.

„Вече повече от 10 години Българският соколарски съюз организира подобни състезания и показва на децата в училищата на страната хищните птици и им разказва за тях и соколарството. Правил съм го и аз в ОУ „В.Левски“. Основната идея на организирания сега от нас празник е на Пчелина да дойдат повече хора и най вече деца. Използвам повода да поканя директорите училищата да доведат на празника своите възпитаници, за да могат те, освен да се снимат с птиците, да научат и много любопитни неща за тях – как ги отглеждаме, с какво се хранят, как се обучават да ловуват, отправи официална покана към децата на Разград Андрей. За тях ще има и оцветявки, а най-добрият художник ще получи награда след томбола в интернет. За доброто настроение на малки и големи грижа ще имат танцов състав, оркестър и народна певица.

Христофор Илиев благодари на всички, които са прегърнали идеята им и участват на доброволни начала в организацията. А тримата заедно благодарят на Община Разград за разрешението да ползват голямата поляна на Пчелина за надпреварата. И искрено се надяват, ако всичко мине както си го представят, празникът да стане традиционен.

Четиригодишната Хриса с любимата си сова Хемера
Четиригодишната Хриса с любимата си сова Хемера

Международният соколарски празник ще започне в 11.00 часа с тържествена света литургия и курбан в чест на Св. Трифон. Надпреварата е в три дисциплини: теглене на изкуствени примамки с ястреби, от скален орел и от сокол. „Досега има потвърждение за участие от 14 соколари от България и петима – от Румъния. „Кой с колко птици ще дойде, ще разберем на  1 февруари“, каза днес Андрей Андрев. Лично той ще покаже четири птици, отглеждани в семейната ферма „Парадайс“: сокол – една от най-бързите птици, ястреба – мишелов на Харис Раптор и двете любими птици на четиригодишната му дъщеря Хриса: най-тихата летяща птица – забулената сова Хемера и най-малкият представител сред хищниците в небето – американски керкенез.

Припомняме, че през 2019 г. Джипо Джипов, Христофор Илиев и Андрей Андреев възстановиха традицията за спасяването на кръста във водите на Пчелина на Богоявление.

/e-Razgrad/

Hits: 168

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.