Медицинските хеликоптери ще летят от 5 града

ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА МОЖЕ ДА ИМАМЕ СПЕШНА ПОМОЩ ПО ВЪЗДУХ, ТВЪРДИ КОМАНДИРЪТ НА АВИООТРЯД 28

Ако всичко върви нормално, до края на годината би трябвало да имаме един, а може и два медицински хеликоптера, заяви командирът на Държавния авиационен оператор (Авиоотряд 28) ген.-майор Златко Златев в предаването на БНТ “Денят започва с Георги Любенов”. Очаква се тези дни авиоотрядът да поеме дейността на специално създаденото дружество “България Хели Мед Сървиз”, а то самото да бъде закрито от правителството. Срокът за обществено обсъждане на това предложение изтече преди дни.

Ако се мине на вариант да се сключва договор с чужд оператор, може да станат и повече, като естествено трябва да се подготвят оперативните бази и болниците за кацане на такива вертолети, коментира още ген.-майор Златев. Не е ясно обаче как това се съчетава с други две поръчки, които в момента са в ход. От една страна министерството на здравеопазването премина към пряко договаряне с италианската фирма “Леонардо”, която единствена подаде оферта в провалилата се обществена поръчка за доставка на шест хеликоптера. Там вече имаме окончателна оферта за шест плюс два хеликоптера. Отделно самите “Хели Мед” искаха да наемат машина след провала на поръчката и обявиха и такъв конкурс.

За момента планът е първите 6 вертолета да бъдат разположени в София, Пловдив, Варна, Ямбол и Долна Митрополия. Опцията а е вертолетите да са 6+2 и така да се покрие цялата страна, посочи ген.-майор Златев. Той коментира, че Авиоотряд 28 може да започне да служи не само на правителството, а на всички български граждани. Командирът твърди, че структурата му има готовност да поеме спешната медицинска помощ по въздух и това ще стане “лесно и бързо”. “Имаме изградена структура и администрация, пилотите са подготвени. Имаме също така предложение да бъдат закупени два вертолета за спасяване, които да се използват освен за спасяване, за бедствия, аварии, катастрофи и други”, каза той.

segabg.com

Hits: 18

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.