Мая МАНОЛОВА: Нужен е качествен контрол на естествените монополисти

„Огромната тревога на хората са предстоящите есен и зима, защото заради ръста на битовите сметки и поскъпването на храните животът става все по-труден.

Затова ние от „Изправи се България“ имаме спасителен план от пет точки, които незабавно ще реализираме в следващия парламент“. Това каза днес на среща със симпатизанти в Разград лидерът на партията  Мая Манолова. По думите й, размерът на битовите сметки е особено важен за Разград, където е най-скъпата вода и най-скъпото парно в цялата страна – 5.30 лева за кубик вода и  топлинната енергия скочи над 150 лв. за киловатчас.

“След сигнал на „Изправи се БГ“ прокуратурата заведе дело срещу цената на водата в Бургас, където също имаш увеличение с 59 с 60% и беше сменен и шефът на тамошното ВиК“, разказа Манолова. Според нея всички действия, които кметовете по места предприемат: да пускат жалби и да протестират срещу цената на водата, са прах в очите на хората, защото единственият орган, който може да атакува решението за цената на водата, е прокуратурата.

„Апелираме шефът на ВиК дружеството в Разград да не се възползва от определеното му от КЕВР максимално решение за цената на водата. Което ще рече – може да реши да събира цена на вода например от 4:30 лв. до Нова година или до края на зимата, когато хората са най-притеснения заради битовите сметки. Да отложи тези 5:30 за края на отоплителния сезон” предложи тя.

Мая Манолова обеща още в първите дни на новия парламент „Изправи се България“ да внесе законопроекта за реформа във ВИК сектора. „Защото така наречената водна реформа на ГЕРБ от 2015 година се провали. Всъщност единственото, което се случи за седем години е, че цената на водата скочи два пъти. А нито течовете станаха по-малко, нито качеството на услугата се подобри, нито качеството на самата вода“, категорична е Мая Манолова.

Според нея трябва да се ревизира и окрупняването на ВиК сектора – една ВиК асоциация на територията на цяла област, което довело до драстично повишаване цената на водата и нищо полезно за хората. „Едно от възможните решения е да се върнем обратно към общински ВиК дружества, където и контролът ще бъде по-сериозен, и ще има по-голяма адекватност между цената на водата и конкретните проблеми на водоснабдяването.

От „Изправи се БГ“ държат и на още едно свое предложение: всички български граждани – от пеленачето до пенсионера, да плащат първите три кубика вода по 2 лв., защитени и от Хартата за правата на човека като жизненоважно количество вода за всяко човешко същество.

„Изправи се България“ ще търси реформа и при топлофикациите.  „Качествен контрол  върху естествените монополисти е една от основните ни каузи. В противен случай те ограбват и без това обеднелия народ“, заяви Мая Манолова.

Останалите четири точки в спасителния план на „Изправи се БГ“: цената на бензина и дизела с таван от 2.50 лева за литър „защото левчето отгоре е абсолютно спекулативно“.

Третата точка е таван на цените на основни хранителни продукти. Следват повишаването на доходите – пенсиите да бъдат преизчислени на осигурителен доход от 2021 г. и минимална работна заплата от 1260 лв.

Спасителният план предвижда и законодателство срещу дълговото робство „Аз съм готова – още като омбудсман написах закона за частния фалит и закона за колекторските фирми заедно с ограничаване на правомощията на банките. А закони за бързите кредити и частните съдебни изпълнители са просто неотложни, защото те ще защитят обикновения човек от робство и свръхзадлъжняване“, разкри плановете на „Изправи се България“ в следващите няколко месеца Мая Манолова.

“Изправи се България” заедно с майките от “Системата ни убива”, стоят категорично зад мира и поставят тази висша ценност на първо и основно място, като необходима основа за провеждане на останалите политики за спасение на българите през предстоящата тежка зима. За да се случи всичко това, е нужна подкрепа на изборите с бюлетина N17.

Мая Манолова беше в Разград, за да подкрепи кандидатдепутатската листа и водача й Симеон Изворов. Той посочи, че не дава празни илюзии и неизпълними обещания, а целите си ще постигне с ясна посока, с решителност, постоянство и без страх.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.