Малчугани в Детската академия по безопасност

За 23-та поредна година инициативата събра под дърветата в Градския парк децата от първа смяна на “Еколято”. На откриването присъстваха директорът на Центъра за ученическо, техническо и научно творчество Цветанка Русева, представители на Община Разград и доброволци от Български червен кръст, съобщиха от пресцентъра на МВР в Разград.

Атрактивна за малчуганите се оказа срещата с полицейското куче Бонд и неговия водач, който подробно им разказа за заслугите на четириногия „полицай“ в полицейското ежедневие и им демонстрира уменията му. Четириногият „униформен“ за минути откри изгубен в парка телефон на едно от децата.

Разделени на групи, децата имаха възможност да преминат през четири обособени секции – Пътна полиция, Научно-техническа лаборатория, Пожарна безопасност и БЧК.

Експерти с Криминалистичната лаборатория им показаха как се снемат пръстови отпечатъци и как стават видими невидимите следи от местопрестъплението. Могат ли да се вземат следи от мирис, какви консумативи се ползват за откриването на наркотични вещества и още много интересни факти от полицейската работа научиха участниците в Академията.

В секцията на Пътна полиция децата имаха възможност да видят камерите за видеоконтрол на скоростта, дрегер, таблет, както и оборудването на служебните автомобили. Пътните полицаи разясниха на децата кога законът им позволява да управляват електрически тротинетки, къде е разрешено да става това, как безопасно да карат велосипеди през ваканцията и кога могат да шофират мотопеди.

В секцията на БЧК младежи доброволци обясниха правилата за оказване на първа помощ в различни ситуации, а децата сами участваха в демонстрациите. Пожарникарите показаха оборудването на пожарните автомобили, каските на огнеборците и шланговете за гасене на пожари.

Полицейската академия е финал за всяка смяна от лятната работа на децата. Първата за тази година академия завършиха близо 50 деца. Втората ще се проведе на 28 юли, а третата смяна ще премине през нея на 11 август.

/e-Razgrad/

Hits: 8

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.