Лято е и децата на Разград отново са в древния Абритус

Днес за трета поредна година бе дадено началото на една вече устойчива инициатива на Регионалния исторически музей – образователната програма „Приключения в Абритус“, за децата на Разград от 1 до 5 клас и връстниците им, които са на гости при баба и дядо в столицата на Лудогорието през лятната ваканция.

Таза година програмата е  триседмична: 1-5 юли; 8-12 юли и 15-19 юли: от 9:00 до 12:00 часа. Обновена и допълнена с нови игри и изненади тя гарантира незабравими приключения на момичетата и момчетата, които се включат в нея.

Тази сутрин 20 деца от Разград и момче от Варна на сцена „Театрон“ първо се запознаха помежду си и започнаха деня със сутрешна гимнастика. Всеки ден от седмицата в Абритус е различен. Днес с беседи от музейния педагог Христо Христов, археолога Силвия Анастасова и дизайнера Михаил Маринов и разходка те разбраха къде се намират и що е то музей. След това гледаха филми и с наученото отговаряха на въпроси с картинки в играта „Играй и учи с нас“.

Първият ден за усмихнатите момичета и момчета завърши под прохладните сенки на дърветата в лапидариума, където се забавляваха с игри от древността.

До края на седмицата децата ще работят в ателиета за изработка на бойно облекло, ще играят древни спортни и настолни игри, ще организират и ще бъдат на пазар, на театър от древността, ще търсят съкровища и ще участват в археологически разкопки… Все занимания, които като с машина времето ще ги пренасят в древния Рим

„По своето съдържание програмата е уникална в страната. Започнахме преди три години с идеята деца от първи до седми клас от сутринта до обяд имат възможността да се запознаят с античното минало на Разград, с бита и културата на хората в древния Абритус, а в залите на Интерактивния музей да научат и прелюбопитни факти за живелите преди нас. Паралелно с това те се запознават и със съхраняваните при нас артефакти от материалното ни културно-историческо наследство в археологическите експозиции.

Оказа се, че програмата е успешна, ние я надграждаме непрекъснато и интересът към нея расте. Местата за трите седмици тази година бяха заети много преди крайния срок за записване. И има деца, които вече се били при нас през миналите лета, разказва директорката на музея Таня Тодорова.

Още снимки вижте ТУК.

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.