Лего роботи оживяват в национално състезание в ОУ „Васил Левски“

Състезание по лего роботика „Робо сръчко“ организира ОУ „Васил Левски“ днес. Отбори от цялата страна ще премерят сили в три етапа в целодневната надпревара.

В 10.00 часа театралната зала на училището ще се преобрази в работилница за лего роботи, като състезателите ще трябва да покажат умения както в конструкцията, така и в програмирането. Освен отборно, състезателите от 1 до 12 клас ще имат възможност да се изявят и индивидуално.

Състезанието е в три кръга, като първият от тях ще е отборен. В него децата ще имат един час да създадат и програмират LEGO-робот от нулата като използват описателна част на строене, която ще бъде дадена в началото на състезанието. Творението им ще трябва да извърши определени задачи. След изтичане на времето, жури ще провери правилно ли е построен роботът и как изпълнява своите мисии на поле. При наличие на индивидуални участници от различни градове – при тяхно желание също може да се сформира смесен отбор и той да участва в състезанието. Тимовете трябва да са от минимум двама, максимум трима ученика.

Вторият кръг може да бъде както отборен, така и индивидуален и също ще продължи час. В него роботите трябва да бъдат разглобени и превърнати в роботи за сумо борба. Ще бъде позволено да се управляват и автономно – чрез програмиране, и ръчно – посредством телефони или дистанционни устройства. След изтичане на времето започват сумо-борбите чрез директна елиминация.

Третият кръг ще бъде за сръчност. Отборите ще имат право да изберат двама участника, които да се състезават от името на отбора поотделно. Индивидуалните участници и тимовете ще се надпреварват с предварително направени роботи, като ще трябва да преминат по трасе с препятствия и ще управляват роботите единствено с лего дистанционни устройства. Този кръг също ще бъде с директна елиминация.

Експертно жури с представители от бизнеса и академичната общност ще оценят и наградят най-успешно представилите се отбори. Предвидени са и специални поощрителни награди за участниците.

Награждаването на победителите ще бъде в 16.30 часа.

„Амбицията ни е да превърнем състезанието „Робо сръчко“ в ежегодна надпревара и приветстваме участието на млади таланти от цялата страна. В ОУ „Васил Левски“ подкрепяме и поощряваме усета и интереса на децата към технологиите. Затова и работим целенасочено за създаване на разнообразни форуми и възможности за личностно развитие”, сподели директорът  на училището г-жа Диана Първанова.

Включването на  технологиите в обучителния процес  е приоритет от  серията училищни политики, насочени към  подготовката на децата за  предизвикателствата на ХХI век. Развитието на роботиката и клубното програмиране  са  едни от начините за  постигането на тази цел.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.