Кристислава ИВАНОВА: Аз не живея, за да стана известна, а за да правя добро и да помагам

Сигурно си спомняте къдрокосото момиче Кристислава и нейното братче Мишо, за които през 2019 г. беше организиран благотворителен спектакъл “Приказката на Криси”, за да бъде издадена книжката ѝ със стихове.

Сега, точно три години след спектакъла, разговаряме с Криси, която е вече 16-годишна. Тя продължава да мечтае да помага на “различните” деца и да повдига духа им. Криси е пример, че “различието” е още по-голямо предизвикателство да мечтаеш и да твориш, за теб и за другите. Както казва Лора Касабова, то е любов към себе си и това, което гори в теб, преосмисляне и твоята гледна точка към собствената ти уникална, осъзната и вдъхновяваща теб и другите посока. И неслучайно дует “ПолиБонд” към СНЦ “Дунавско сияние” вече има в репертоара си две песни по нейни стихове.

==========================

В.:  Криси, кое е това, което най-много те вдъхновява в момента?

     Още не мога да се отърся от преживяванията си на 12 юни! Срещата ни с Мариела и Мартин от Хелс Ккичън и конкурса “Малка Мис и Малък Мистър Варна”!

В.: Защо? Какво се случи във Варна?

Отидох във Варна, защото участвах в конкурса “Малка Мис и Малък Мистър Варна”, който се проведе в бар-ресторант “Moonlight”.  Малко след генералната репетиция се срещнах с Мариела и Мартин от Хелс Кичън. Направихме си снимки заедно. Мариела ми подари тениска с надпис “Приятелки завинаги” и сега постоянно поддържам връзка с тях. Иначе конкурсът се състоя в три кръга –  модно дефиле, представяне на талант и дефиле с официални рокли и костюми.  И всичко това се случи пред погледите на гостите в заведението. Имаше изпълнения на песни, танци, гимнастически съчетания и рецитал на стихове. А когато дефилирахме с бални рокли и костюми, сцената се превърна в истинско вълшебство. Наистина беше много празнично! Председател на журито беше Ирина Папазова  собственик на модна агенция “Интерсаунд”. Имаше деца носители на международни титли. Бяха раздадени много награди в различни категории, аз получих титлата “Малка Мис Тийн България – Варна талант” – 2022.

Бяхме 19 участници – 17 момичета и 2 момчета. Най-малкият участник беше на 3 години. А най-голяма бях аз – на 16 години. Във втория кръг се представих със стихотворението “Неочаквана среща”, посветено на моя любим учител. Благодаря за подкрепата на всички, които бяха до мен.

В.: Криси, от оня танцов спектакъл, с който направихме благотворителната кампания, за да издадем твоята книжка със стихове, изминаха точно три години. Хайде да се върнем назад във времето и да си припомним какво ти се случи след това, през какво мина?

     Случиха ми се наистина много неща! Случиха ми се много хубави неща! Първо искам да благодаря на теб за редакцията и издаването на книжката и на всички, благодарение на които се случи този спектакъл!

После се запознах с Анна Йончева, инициатор на проектите “Да играем заедно” и “Различните деца на България”. Участвах в тези проекти, дойде една фотографка от Русе и ми направи фотосесия, тя се казва Радина. Това беше през лятото на 2020 г. После през октомври участвах в Първата национална фотоизложба “Различните деца на България”, в София, където се запознах с Ани, Атанас Кличаров и много други хора, създадох много приятелства. Също се запознах с вицепрезидента Илиана Йотова и с три от момичетата от националния отбор по художествена гимнастика. Изложбата беше в галерия nOva art space. Благодаря на Ани и нейната приятелка, които ни подариха престоя в хотел “Будапеща”. През декември загубих един приятел от проекта – Атанас Кличаров, който беше участник в “България търси талант”. Единственият танцьор в Европа със синдром на Даун. Беше само на 18 години. На него посветих стихотворението си със заглавие “Наско”. което е включено в третата ми книжка.

През месец януари тази година имаше виртуална изложба в Сиатъл през платформата Филаламби. Участвах в нея с една моя снимка. Там се запознах с Емил Георгиев, председател на сдружение “Дунавско сияние”, и с Богдан Дарев, който като кинорежисьор помогна тази изложба да се осъществи виртуално.

Силно се запалих по фотографията. На 11 април 2021 г. бях на благотворителен базар в София. Там Ани, Валя, Лора, Петя и техни приятели ми подариха фотоапарат, а на братчето ми Мишо подариха мечтаната от него играчка – пожарна кола на “Пест патрул”. Тогава за първи път се срещнах с Ваня  Тодорова и Лора Касабова. Лора е родена в Русе, но от години живее и работи в София. Тя е редакторка на третата ми книжка и много съм ѝ благодарна.  Ваня е собственик на конна база “Ахил” в София. Идеята е, че  конната терапия е изключително полезна за децата със специални потребности. Там, на базата се запознах с близките на Наско и за първи път се качих на мотор. През юли загубих дядо ми бащина линия, на него посветих стихотворение, което също е включено в новата ми книжка. А през септември 2021 г. започнах да уча в ПГО “Станка Николица Спасо-Еленина”, специалност козметика.

През април т.г. участвах в предаването LIVE на Крум Савов. Благодаря му – на него и на “Лудогорец”, че ми подариха присъствие на връчването на 10-та титла на “Лудогорец”. Дотогава не бях ходила на мач. Бях с мама и с братчето ми Михаил. През април и май имах интервюта за списание “Жената днес”, за “Социална мрежа”, а после и за “Алтернатив Прес”. Имах и интервюта за Радио Шумен, за ТВ Шумен, за Дарик Радио, радио Разград, радио Търговище.  Участвах и в предаването “Здравей, България”, където се запознах с журналистката Наталия Йорданова. Някакви вандали бяха счупили люлката, която беше подарена за едно дете в инвалидна количка и за здрави деца. Бях сбъднала мечтата си да има люлки и за деца в инвалидна количка, за да могат да се люлеят заедно със здравите деца. Но за жалост люлката тип “въртележка” я няма от миналата година.

Също така съм имала участия и по БНТ 2 в предаването “Знание БГ”.

Миналата година участвах във Националния  фестиваа “Като звездите” за деца в неравностойно положение под патронажа на президента, той беше в Разград. Втората ми стихосбирка беше представена в Русе, сега предстои да излезе третата.

 

В.: Да, кажи ни за третата стихосбирка, какво включва тя и кога да я очакваме?

    Новата ми стихосбирка се нарича “Нов свят” и вече е под печат. Неин редактор е Лора Касабова, която споделя, че за нея това е безценен опит да е в кухнята на процеса и да го движи. За корицата и всички илюстрации са се доверили на Мартина Жила – млада и талантлива художничка от Полски Тръмбеш. Най-важното е, че 1 лев от продажбата на всяко тяло реших да се дарява в подкрепа на мечтата на слънчевата Теди от Русе. Тя копнее да проходи. Тъй като и аз бях диагностицирана с ДЦП и знам какво е да искаш да направиш крачката, а да не можеш.

В.: Голяма ли е разликата между Криси, която участва в спектакъла през 2019 г. и сегашната Криси?

Да, наистина има разлика. Май станах по-”известна”. /усмихва се/ Много приятели намерих, но за съжаление н

е в Разград. В Разград имам малко приятели – Станислав, който тази година завърши училище, и Али, който участваше в предаването “Съдебен спор”. Също и Текин Зекериев! Благодарна съм на многото хора, които ми помагаха финансово – с парички за дрехи и лекарства, изследвания. Признавам си – даже и в София по улицата видях, че ме познават.

 

В.: Какво ти предстои в най-близко време?

В най-близко време предстои излизането от печат на третата ми стихосбирка “Нов свят”, тя ще бъде представена на 1 септември в София. Предстои и конкурсът “Мис България”.

В.: Къде и как ще прекараш лятото?

  Лятото ще прекарам вкъщи, защото в Разград нямам с кого да изляза. Но пък ще продължавам да работя по моите проекти, защото всичко изисква творчество и подготовка.

В.: Какво очакваш от бъдещето?

   Мечтая си да съм жива и здрава, за да продължа да осъществявам идеите си и да помагам на “различните деца”. Аз не живея, за да бъда известна, а за да правя добро и да помагам.

Интервюто взе: Нели НИКОЛОВА

Hits: 0

3 Replies to “Кристислава ИВАНОВА: Аз не живея, за да стана известна, а за да правя добро и да помагам”

  1. Чудесни са стиховете ти дете прекрасно!
    Бих искала моите трима внуци, които за съжаление са в Германия, да ги прочетат!
    Сигурна съм, че и тримата ще ти станат приятели дори от далеч!
    Веднага посегнах към телефона си и искам да помоля да ми изпратите и от трите ти вече издадени стихосбирки по една книжка.
    Кажете ми само как да стане?
    Ще предоставя адрес, а Вие ще посочите начина на превеждане на парите.

  2. Чудесни са стиховете ти дете прекрасно!
    Бих искала моите трима внуци, кои за съжаление са в Германия, да ги прочетат!
    Сигурна съм, че и тримата ще ти станат приятели дори от далеч!
    Веднага посегнах към телефона си и искам да помоля да ми изпратите и от трите ти вече издадени стихосбирки по една книжка.
    Кажете ми само как да стане?
    Ще предоставя адрес, а Вие ще посочите начина на превеждане на парите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.