Край на войната в Нагорни Карабах: Армения прие тежки отстъпки, Русия изпрати миротворци

Лидерите на Армения, Азербайджан и Русия подписаха споразумение, с което прекратиха войната в Нагорни Карабах месец след новото ѝ разразяване, върнало на Баку голяма част от останалите под арменски контрол територии след 1994 г.

Това не е окончателно решение на конфликта, отнел 30 хил. жертви в края на миналия век и неизвестен брой – през последния месец. С него обаче Армения, която претърпя сериозни загуби от Азербайджан в последните седмици, прави радикални отстъпки, които доведоха и до щурм на парламента и протести в Ереван.

“Подписах заявления с президентите на Русия и Азербайджан за прекратяване на карабахската война, считано от 01:00 ч. (23:00 ч. вчера българско време). Текстът на вече публикуваното заявление е неизразимо болезнен за мен лично и за нашия народ. Взех това решение в резултат на дълбок анализ на военната ситуация и на оценката на хора, които са запознати с нея по възможно най-добрия начин”, заяви Пашинян. “Това не е победа, но не е и поражение, ако не признаваме себе си за загубили. Ние никога няма да се признаем за загубили”, написа още премиерът във “Фейсбук”.

“Какво ще кажеш сега, Пашинян? Карабах е наш!”, заяви азербайджанският държавен глава Илхам Алиев.

В резултат на споразумението, потвърдено и от руския президент Владимир Путин, Москва вече изпрати почти 2000 миротворци и 470 единици бойна техника в Нагорни Карабах.

 

Какво включва още споразумението

– Армения и Азербайджан спират бойните действия на заетите в последния месец позиции.

– Управляваната от етнически арменци и непризната от никого Нагорно-Карабахска република няма да спре да съществува, но не се уточнява с каква легитимност. Според Алиев Баку е предлагал възможността за автономия, но настояването от другата страна било за независимост.

В територията на НКР вече няма да влизат районите, отвоювани от Азербайджан тази година. Сред тях е стратегическият и символно важен в историческо и културно отношение и за двете страни град Шуши/Шуша (на арменски и азерски), овладян преди дни. Степанакерт остава под арменски контрол и ще е свързан с Армения през Лачинския коридор, водещ от Нагорни Карабах, през Азербайджан към арменска територия.

– Армения освобождава и връща на Азербайджан всички територии, които не са в състава на Нагорно-Карабахската автономна област през съветско време, овладени през 90-те години на миналия век. Арменски сили контролираха обширни земи около анклава и така Азербайджан смяташе за окупирана една пета от територията си.

– Руските сили (1960 военнослужещи, 90 бронетранспортьора и 380 единици автомобилна и специална техника) се изпращат на линията на съприкосновението и по протежение на коридора между Нагорни Карабах и Армения (голяма част от който бе овладяна от Азербайджан), свързващ Армения и Степанакерт. Те остават в Нагорни Карабах пет години. Срокът ще бъде продължен автоматично, ако ако Баку и Ереван “не са против”, каза президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

В миротворческите усилия обаче ще участва и Турция. “Център за миротворчески сили” ще включва екипи от Анкара като главен съюзник на Азербайджан. Путин заяви миналата седмица, че иска Турция да е част от мирния процес, без да навлиза в подробности.

– Азербайджански бежанци ще могат да се върнат в Нагорни Карабах, след като азерското малцинство напусна територията през 90-те. Процесът ще стане с участието на ООН.

Край на войната в Нагорни Карабах: Армения прие тежки отстъпки, Русия изпрати миротворци

 

Протести

Новината бе посрещната с остро недоволство в Армения. Жители на Ереван, протестиращи срещу прекратяването на военните действия в Карабах, проникнаха в сградата на арменското правителство, предаде ТАСС. Световните агенции показаха подобни кадри и от арменския парламент. Нанесен е побой на председателя на парламента на Армения.

Агресивно настроените протестиращи чупят вратите на кабинетите в сградата.

Стотици хора се събраха на Площада на Републиката в центъра на Ереван, където се намира сградата на правителството. Полицаите не използваха сила срещу протестиращите и се опитаха да ги успокоят.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.