“Киърън” връхлетя и Италия, отне живота на поне 10 души в Европа

Бурята “Киърън” връхлетя Европа, отне живота на най-малко 10 души, сред които 5-годишно дете в Белгия, и причини транспортни проблеми, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Заради бурните ветрове и проливни дъждове бяха затворени пристанища и анулирани полети.

Повечето от смъртните случаи са причинени от падането на дървета: две от жертвите са в Белгия, две – във Франция, една – в центъра на Мадрид, една – в Германия и една – в Нидерландия. Италианските власти съобщиха за трима загинали в област Тоскана.

“Киърън” стана причина за спирането на част от влаковете във Фландрия, а в други части на Белгия те се движеха с намалена скорост.

Бурята се отрази негативно и на морския трафик, като движението на кораби бе преустановено за деня в пристанищната зона на Антверпен.

Летището на Брюксел също имаше нарушения в работата си. То обаче продължава да обслужва полетите въпреки многобройните случаи на забавяне, отбелязва АФП.

Във Франция около 1,2 милиона домакинства останаха без ток. В департамента Финистер в Бретан скоростта на ветровете достигна 207 километра в час, а вълните по крайбрежието са достигнали височина от 20 метра.

“Киърън” връхлетя първо Англия – силни ветрове и проливни валежи причиниха транспортни смущения. Стотици училища бяха затворени.

В Испания най-силно засегнат от бурята беше северозападният регион, като в някои райони на автономната област Галисия бе обявен червен код.

Областният управител на италианската област Тоскана Еудженио Джани обяви положението за извънредно и посъветва гражданите да се качат на по-горните етажи и да не излизат навън. Той съобщи, че двама души са загинали в община Монтемурло, на около 25 километра северозападно от Флоренция, където е преляла

Излелият се порой в рамките на трийсет минути край Емполи се описва от очевидци като “водна бомба”, чието количество се равнява на дъжд за три седмици. Подобна буря се разрази и край Ливорно, като се отчитат наводнения от този град чак до Пиза.

Прогнозата е, че дъждът и силните ветрове ще се придвижат към южните райони на Италия, съобщи националната служба за гражданска защита.

Дир.бг

Hits: 310

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.