Изтичат личните карти на над 10 200 разградчани

10 235 лични карти изтичат до края на годината в област Разград, съобщиха от ОД на МВР.

Оттам посочват, че във връзка с предстоящите избори и предотвратяването на напрежение при обслужването, е необходимо хората да подменят личните си документи.

За улеснение, гражданите могат да подават заявления във всяко районно управление, звено “Български документи за самоличност”, на територията на областната дирекция по постоянен адрес. Съответно, готовите документи се получават в същото звено, където е подадено заявлението.

Създадена е възможност при постъпили искания от институции, ведомства, кметства и др. да се осъществява организиран прием на заявления за издаване на лични документи.

6-месечното удължаване на срока на валидност на личните карти и паспорти важи само за документите, които са изтекли до 31 януари 2021 г. Документи изтекли или изтичащи след тази дата нямат 6-месечен гратисен период за подмяна.

/Лични карти и паспорти, които са изтекли до 31 януари 2021 г. трябва да бъдат подменени най-късно до края на месец юли 2021 г., а тези, които изтичат след 1 февруари 2021 г. в срок до 1 месец, след изтичането им трябва да бъдат подменени/.

Граждани, които притежават валиден електронен подпис, могат да ползват и услугата за онлайн подаване на заявление.

Крайният срок за подаване на заявление за подновяване на лична карта е 30 дни след датата на изтичане на валидността на личната карта. При неспазване на срока се налага глоба в размер от 20 до 150 лева.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.