Иван Таков оглави новоучреденото движение „Бузлуджа“ в БСП

С офийската организация на БСП, начело с отстранения от Градския съвет на левицата Иван Таков, инициира среща със свои съпартийци в НДК.

Целта беше да се обсъди бъдещето на партията и „лявото”. Членове на Националния съвет на партията обвиниха председателя си Корнеля Нинова в нарушение на устава и партийни чистки. Това предаде NOVA.

В края на срещата социалистите излязоха с общ документ, в който призовават за извънредно свикване на 50-я конгрес на БСП, на което да бъдат представени партийните структури. Те се обединиха около партийно движение „Бузлуджанци”, което да работи за бъдещето на партията в духа на заветите на един от нейните основатели – Димитър Благоев – Дядото.

„Обидни са думите на ръководството на БСП, че тук са се събрали някакви бизнес крила. Този ред на мисли работи директно за г-н Борисов, защото той никога не се е чувствал толкова комфортно, колкото сега”, коментира Кирил Добрев.

„Всички идваме с едно общо усещане за голяма тревога за това какво е доверието в БСП. В последните години се води една перманентна гражданска война и тя се инициира от ръководството”, смята Сергей Станишев, бивш председател на ПЕС.

„Виждам необходимост от дълбок процес на промени – и идейни, и организационни. Разбира се, ще трябва да се промени ръководството”, твърди Георги Първанов – президент в периода 2002 г. – 20212 г.

Зад срещата застана и друг бивш председател на партията – Михаил Миков, който не беше в залата по лични причини, но изпрати писмо за подкрепа. В залата се отличиха знакови лица като Георги Пирински, Валери Жаблянов, Мая Манолова, Петър Мутафчиев, Кирил Добрев.

Председателят на столичните социалисти Иван Таков обяви, че се създава вътрешно партийно движение “Бузлуджанци”, което иска извънреден конгрес на БСП, за да се възстановят структурите на столетницата. Стана ясно, че ⅓ от състава на Националния съвет на БСП иска ново ръководство.

„Така или иначе неминуемо ще има нов председател на БСП. Въпросът е наистина да се влее нова енергия, нови идеи и да се върнем към нашите изконни ценности”, обясни Иван Таков, председател на Градската организация на БСП в София.

Дълго изказване от трибуната имаше и Ваня Григорова, която не е член на БСП, но стигна до балотаж на изборите в София именно заради широкото ляво обединение, което застана зад нея.

Vesti.bg

Hits: 1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.