Значителни отклонения от нормите за отпадъчните води в пречиствателната станция отчете екоинспекцията

След анализ на проби са отчетени значителни отклонения от номирте, определени в разрешителното за заустване на „Водоснабдяване Дунав“ ЕООД в Разград – оператор на Градската пречиствателна станиция за отпадъчни води.

То е осъществено при извънредна проверка по сигнал за замърсявене на река Бели Лом на 17 септември, когато е констатирано нарушение в технологията на пречистване на отпадъчните води, за което на дружеството вече е съставен акт. Това съобщиха от РИОСВ.

Ф изико-химичният анализ на пробите, предоставени от Регионална лаборатория – Русе при Изпънителната агенция по околна среда показва отклонения по показателите неразтворени вещества, химична потребност от кислород, биологична потребност от кислород за 5 денонощия, общ азот и общ фосфор. Това е безспорно доказателство за неефекитвно пречистване на отпадъчните води, които се заустват във водоприемника река Бели  Лом.

Предстои да бъдат предприети администартивно-наказателни мерки по Закона за водите спрямо дружеството.

При последната проверка на пречиствателната станция е установено, че ВиК операторът е взел мерки за отстраняване на техническата неизправност, довела до влошаване качеството на зауставаните води.

/e-Razgrad/

Hits: 3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.