Земеделци от Североизтока блокираха с трактори пътя Разград-Русе

Стотици зърнопроизводители, животновъди, зеленчукопроизводители, производители на мед и пчелни продукти и други сектори от бранш „Земеделие“ от областите Разград и Търговище и Шумен се включиха в общонационалния протест за спасяване на българското земеделие.

Както бяха обещали, с повече от сто трактора те затвориха пътя Разград – Русе. Земеделците издигнаха плакати с надписи „Земеделците не са терористи! Управляващите са марионетки“, „Тероризъмф е ГМО вносът на слънчоглед и царевица“!, „Стоп на гаврата със земеделските производители“.

Председателят на Сдружението на зърнопроизводителите в Лудогорието Маломир Власов заяви, че протестът не е политически, а е единствено в защита на бранша земеделие.

„Събрали сме се земеделски производители и преработватели от различни сектори, за да защитим необходимостта от това да имаме свободна възможност да изкарваме парите си и да храним децата си. С присъствието си искаме да разсеем и съмнението, което се опитват да внушат управляващите, че сме представители на т.нар. зърнари-терористи, които се опитват да изземат всички субсидии и по този начин се опитват да всеят разкол в сектора и в справедливия протест“, каза Георги Георгиев, председател на Сдружението на зърнопроизводителите от Поповския регион. Той прочете и декларацията с исканията: продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна, както и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, плодове и зеленчуци, мляко, месо, живи животни и мед от там; изплащане към земеделските производители до края на месеца на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта; незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи; сигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.

„Нашият бранш е в много тежко състояние, оставен е на самотек. През последните две години разходите се повишиха двойно, а изкупната цена на меда падна двойно“, посочи представителят на Областния пчеларски съюз „Лудогорска пчела“ Славейко Рашев. По думите му, младите хора, които искат да се занимават с пчеларство, не могат да издържат на тези условия и се отказват.

„Протестът е в резултат на това, че се допусна грешка, наруши се функцията на нормалната демократична и парламентарна държава“, посочи Мариела Йорданова – зърнопроизводител, животновъд, пчелар и преработвател. Тя призова да се спре спекулацията със субсидиите, като обясни, че в зърнопроизводството се получават десет процента от разходите, които се правят на декар. „Нека да спрат субсидиите, но това да стане в цяла Европа, защото субсидиите за българските земеделци са в пъти по-малко от субсидиите на европейските ни колеги“, заяви Йорданова. “Недопустими и арогантни са опитите да се противопоставят българските производители с българските потребители“, добави тя.

„Гордея, че съм българин, че живея в България, но нашата мила България вече е по-скоро мащеха, отколкото майка на своите чеда. Управляващите изгониха децата ни. Нека бъдем единни и да покажем, че страната е наша, а не на чужденците“, каза овцевъдът Мехмед Мехмедов от Омурташко.

Машините ще останат на пътя Разград – Русе днес и утре, като няма да пречат на движението, обяви още Мариела Йорданова. А голяма част от протестиращите днес тръгват за София, подготовката е утре столицата да бъде блокирана от десетки хиляди представители на бранш „Земеделие“ в цялата страта и много земеделски машини.

/e-Razgrad/

Hits: 40

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.