Затвориха България за влизащи от Великобритания, спират полетите до там и обратно да 31 януари

Днес е свикан извънреден Европейски съвет, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Лидерите на страните-членки ще обсъдят общи мерки за Европейския съюз срещу разпространението на новия щам на COVID-19. Ангелов, заедно с вътрешния министър Христо Терзийски, дадоха извънреден брифинг на Летище София в 3 часа тази нощ. Те направиха проверка за изпълнение на новата заповед на Ангелов, според която се забранява влизането на пристигащи от Великобритания, с изкл. на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваващи в България.

“Твърдо сме решени да опазим границите на България от новия щам на коронавируса и да запазим колкото се може повече хора здрави докато дойде ваксината, за да могат съответно те да придобият необходимия имунитет и да се справят с вирус. Това, което знаем със сигурност за новия щам на вируса, са две неща – първото е, че той се предава по-бързо и второ е, че той се влияе от новата ваксина, която започваме да правим в България на 27 декември”, каза Ангелов, цитиран от БНТ.

Последните три самолета от Великобритания кацнаха у нас през нощта на летищата в София, Пловдив и Варна. Въпреки забраната за полети от Острова, която влезе в сила от полунощ, за тези самолети не е имало време да бъдат спрени.

Карантина за 10 дни е била наложена на 659 от 667 пътници от самолетите.

След като по-рано със заповед на здравния министър се въведе 10-дневна карантина за всички лица, влизащи на територията на България от Обединеното кралство, на срещата при премиера рано тази сутрин беше взето решение да бъдат временно преустановени полетите от Великобритания до България и от България до Великобритания считано от 00:00 часа на 21 декември 2020 година до 31 януари 2021 година.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.