Затварят Гастрото-то в разградската болница – болни са и лекарите, и сестрите там, а интензивното отделение отива урологията, за да има повече легла

 ЗА ДВЕ СЕДМИЦИ ЗАТВАРЯТ ДИСКОТЕКИТЕ И НОЩНИТЕ КЛУБОВЕ, РЕШИ ДНЕС ОБЛАСТНИЯТ ЩАБА БОРБА С КОРОНАВИРУСА В ПЪРВОТО СИ ОНЛАЙН ЗАСЕДАНИЕ

Ще бъде затворено Гастроентерологичното отделение, защото всички лекари в него са болни, с положителни PCR тестове. Заболели са и 4 медицински сестри. Пациентите ще бъдат пренасочвани към други отделения.  Това съобщи директорът МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Разград д-р Гечо Жеков на днешното онлайн заседание на Областният кризисен щаб.

Д-р Жеков предупреди, че броят на заболелите бързо расте и се налага непрекъснато да бъдат разкривани нови легла. В инфекциозното отделение има 25 легла, в отделението по пневмология и фтизиатрия – 20 легла. В болницата са настанени 6 души, които са в тежко състояние и на обдишване. Целият ОАРИЛ /Интензивното отделение/ се мести в урологията, каза д-р Жеков. Там ще има място за още допълнителни 6 легла, на които да бъдат настанявани най-тежките случаи. В здравното заведение от днес се разкриват още 18 легла, като Първо вътрешно става отделение за пациенти с COVID 19. Общият брой на леглата за болни от коронавирус в лечебното заведение е 69. Д-р Жеков отново повдигна въпроса за належащата нужда от мобилен ренгенов апарат, а областният управител Гюнай Хюсмен го увери, че процедурата е задвижена и до дни проблемът ще бъде решен.

От болницата в Исперих също обявиха, че работят по разкриването на допълнителни легла за болни от коронавирус, а от болницата в Кубрат, че вече са готови да приемат такива пациенти.

Директорът на ЦСМП д-р Николай Йоцов коментира, че разкриването на допълнителни легла е много важно, защото има недостиг на такива и се налага пациентите да чакат, а в съседните области болничните заведния също са пълни.

Председателят на регионалната съсловната организация на личните лекари д-р Селиме Карагьозова повтори предложението си родителите на заболелите ученици да им записват час за преглед по телефона, за да не се получава струпване на пациенти. Тя поясни, че изискването по наредба личните лекари да изпращат пациенти за планови прегледи при специалист в този момент не е добър вариант по същата причина – струпване на хора, които няма как да пазят дистанция.

През последното денонощие в областта са регистрирани 39 нови случая на COVID-19, информира зам.-директорът на РЗИ д-р Анатолий Стойнов обяви, че  . От тях 24 са в Разград, по 2 има в Завет и Кубрат, а по 1 – в Бисерци, Благоево, Владимировци, Гецово, Езерче, Исперих, Мортагоново, Пороище, Синя вода, Тодорово и Ясеновец. Под карантина е поставен един 10-ти клас в ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“. Общо регистрираните случаи от COVID – 19 в областта до момента са 552. От тях активни са 335, от които 260 са под домашно наблюдение, а хоспиталирираните са 75.

Атанас Дончев от Регионалното управление по образованието съобщи, че в областта вече има проблеми с осигуряването на заместващи учители на заболелите или поставени под карантина педагози. Според него има заболели двама преподаватели в ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“, двама в ППМГ „Академик Никола Обрешков“, двама в ОУ „Никола Вапцаров“ в Разград, двама в СУ „Христо Ботев“ в Кубрат и двама в НПТГ „Шандор Петьофи“.

За да се ограничи разпространението на COVID-19, щабът въведе от временни противоепидемични мерки на територията на област Разград, считано от 29.10.2020 г. до 12.11.2020 г. Те преповтарят оповестените още вчера ограничения и забрани с едно допълнение: Преустановяват се посещенията в дискотеки, пиано-барове, нощни барове, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито.

Още за заседанието и всички решения детайлно може да видите ТУК.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.