В ОУ „Никола Икономов“ отвориха капсула, пазена 20 години

Да бъдат упорити и търсещи, да живеят в по-добър свят, да съхранят човечността, да ценят учителите и любознанието. Това бе заветът на учениците от ОУ „Никола Икономов“, писан през 2000-та година, и съхраняван две десетилетия в специална капсула в стената на фоайето на училището.

Точно на 1 ноември 2000 година тогавашният директор на учебното заведение Николета Радева, заедно с ученици и учители, вграждат послание за бъдещото поколение, което по тяхна воля трябва да бъде отворено 20 години по-късно.

Честта да изпълнят заръката и да отправят мост между поколенията се падна на настоящия директор на ОУ „Никола Икономов“ Димитър Петров, който заедно с възпитаничката на училището Полина Коцева, участвала в церемонията през 2000-та, разкриха тайнството на завета.

Освен пожелания, отправени от децата с много чувственост и въодушевление, капсулата съдържаше песен и ноти, писани от тогавашни преподаватели в училището, съдържаше и стихотворение към учителката Румяна Нешкова от тогавашния й випуск.

Днешното тържество в ОУ „Никола Икономов“ – Разград отбеляза патронния празник на училището и 60-годишния му юбилей. Гост на церемонията бе кметът на Разград Денчо Бояджиев, който в поздравлението си посочи, че и той и неговият пиар са възпитаници на училището – едно от най-добрите и елитни учебни заведения в общината.

„В исторически план 60 години не са много, но когато говорим за образование, имат голяма стойност за много поколения жители на региона. ОУ“Никола Икономов“ продължава да е на пулса на времето и е сред най-добрите учебни заведения на територията на общината“ – заяви още г-н Бояджиев. Той припомни, че общинската управа полага старание да се подобрят условията за обучение на децата на Разград. За две години бе реновиран сградният фонд, училищата бяха оборудвани и с техника. Ангажиментът на местната управа към подобряване на образователната среда продължава, следващият етап е оформяне и преасфалтиране на училищните дворове.

Подаръкът от Община Разград за училището-юбиляр бе съоръжения за Зелена класна стая, която ще се оформи и оборудва в училищния двор.

В юбилейната програма на ОУ „Никола Икономов“ прозвучаха изпълнения на училищния фанфарен оркестър, солови рецитации, песни и музикални етюди, композиции в дует.

Заради ковид кризата и извънредните мерки всички ученици съпреживяха церемонията по класните стаи чрез онлайн видео връзка.

Специално за Деня на будителите във фоайето на училището бе изградена книжна артинсталация, бяха подготвени и множество будителски табла, подредени в стаите и коридорите.

В близките седмици настоящите ученици на ОУ „Никола Икономов“ също ще подготвят и капсуловат свое послание, с което ще прокарат мост към децата на 2040 година.

През годините в училището са учили над 5500 дущи, които допринасят за развитието на региона и страната в различни сфери. Деца и внуци на вече порасналите ученици също учат в ОУ “Никола Икономов“, значителна  част от учителите са възпитаници на училището.

/e-Razgrad/

Снимки: ОУ „Н.Икономов“ и общинска администрация

Hits: 9

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.