Заев e подал оставка, за да предизвика избори

Премиерът на Северна Македония е депозирал оставката си и е уведомил чуждестранните посолства в Скопие, съобщи сръбското издание на руския информационен канал “Спутник”. Според финансираната от руската държава медия в ход са консултации с парламентарните партии за предизвикване на предсрочни избори.

Причината била, че не е изпълнил едно от основните си обещания – да постигне начало на преговори за членство на страната в Европейския съюз. Днес Съветът на ЕС не взе такова решение, за което бе критикуван от българския премиер Бойко Борисов. Италия призова въпросът за преговори с Албания и Северна Македония да бъде обсъден отново през следващия месец.

Преди това италианската ANSA съобщи, позовавайки се на дипломатически източници, че премиерът на Северна Македония е подал оставка. Агенцията се позовава на европейски дипломатически източници от кулоарите на Съвета на ЕС в Брюксел. Македонската агенция МИА отвърна, че това не е вярно и че Заев е в контакт с премиерите на Германия, Швеция, България, Словения и други европейски лидери, включително комисаря по разширяването Йоханес Хан. Целта била да се събере подкрепа за продължаване на реформите в страната.

Източници на “Дневник” от Скопие казват, че още нямат информация, защото продължава заседание на правителството. Те посочват още, че за в следващите 48 часа би трябвало да има среща на Зоран Заев с лидера на водещата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски. Президентът Стево Пендаровски е свикал среща в следобедните часове в събота за обсъждане на ситуацията след Съвета на ЕС.

Но петъчните коментари на Мицкоски не изглеждаха като подкрепа за Заев. Той заяви, че “Македония има приятели в Европа, ЕС продължава да е стратегическата ни цел и трябва да бъдем самокритични и да признаем, че не получихме дата за преговори заради това, че у нас няма реформи. (…) Разбирам разочарованието на много хора в нашата страна и то е последица не от едно грешно решение на Зоран Заев и правителството му, а от това, че продължава да лети срещу стена. Тя е издигната от тухли, които не Европа е направила, а от погрешните решения и политики на това правителство”.

Един от първите коментари – и то с уговорката, че съобщенията на агенциите може да са само спекулации – е на Димитър Бечев, изследовател от Атлантическия съвет в САЩ. Според него “ако Заев подаде оставка, това може да се окаже рискован ход, който да се отплати добре. В ръцете на ЕС ще се окаже криза и ще трябва да реагира, защото топката е в неговото поле. Германия и други ще получат по-силни доводи. Франция може да бъде принудена да отстъпи и да се намери като компромисно решение прилагането на нова формула за преговори.”

Ако Македония не получи дата за преговори с ЕС, премиерът Зоран Заев да си подаде оставката в понеделник и да преминем към формиране на служебно правителство, както предвижда Договорът от Пържино, поиска днес в интервю за ТВ 21 заместник председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски, цитиран от БТА.

Франция, чиято съпротива останалите в ЕС не успяха да преодолеят днес, бе обвинена в допускането на “историческа грешка”, която оставя Северна Македония и Албания в зоната на растящо руско и китайски влияние. Според източници на “Ройтерс” е имало разгорещен 6-часов дебат на лидерите на ЕС по този въпрос. След това президентът Еманюел Макрон заяви пред журналисти вече декларираната позиция на Париж – няма разширяване на ЕС преди да се реформира сложната структура за взимане на решения и процеса за приемане на нови членове.

Подобна позиция е разочаровала останалите, защото Макрон отдавна настоява ЕС да мисли стратегически, а не да става заложник на вътрешните си спорове, допълва “Ройтерс”. Единствено Макрон е бил против преговори със Скопие, докато за недопускането на Албания са се присъединили Дания и Холандия, казват източници на агенцията.

Председателят на отиващата си до края на годината Европейска комисия Жан-Клод Юнкер също нарече днешния резултат “историческа грешка”. Италианският премиер Джузепе Конте използва същия израз и добави, че “трябваше да започнем преговори за членство, много съм разочарован”.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.