Жестока година отчетоха кметът Денчо Бояджиев и екипът му

НА СПЕЦИАЛНА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ТЕ ПРЕДСТАВИХА СВЪРШЕНОТО И ПРОБЛЕМИТЕ В ГОДИНАТА ОТ НАЧАЛОТО НА МАНДАТА

Необичайна и жестока година отчетоха кметът на община Разград Денчо Бояджиев и екипът му – зам.-кметовете Полина Иванова, Добрин Добрев и Мирослав Грънчаров, както и председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев. На специална пресконференция те представиха свършеното и проблемите в годината от началото на мандат 2019-2023 г.

Кметът и заместниците му благодариха на жителите на общината, че са активни и подават сигнали за проблеми, които смятат, че трябва общинската администрация да разреши. Призоваха ги да бъдат активни и при подготовката на Бюджет 2021, както и при всеки установен от тях проблем.

„Въпреки непредвидените ситуации, най-вече със световната пандемия с COVID-19, финансовото състояние на Община Разград е относително стабилно“, съобщи заместник-кметът по финансите Полина Иванова. „Към 30.10.2020г., при план за приходи 55 976 354 лв., са отчетени 45 144 145 лв., което представлява 80,65%. Изпълнението при държавните дейности е 84,19%., а при местните – 75,12%. От планирани собствени приходи на общината в размер на 17 102 249 лв. са събрани 13 253 649 лв. – 77,50% от плана. Висока събираемост се наблюдава при: данък върху недвижими имоти – 91,47%, данък върху превозните средства – 95,84%, наем земя – 112,13%, такси за ползване на домашен социален патронаж -91,32%; за притежаване на куче – 91,03%, постъпленията от продажба на нефинансови активи -92,71%, приходи от концесии – 103,46%.

В условията на извънредната обстановка има ниска събираемост на: нетни приходи от продажба на услуги, стоки и продукция – 56,06%, приходи от наеми на имущество  – 63,47%, такса за ползване на детски градини – 52,26%, такса за ползване на детски ясли – 61,19%, такси за ползване на пазари, панаири, тротоари – 46,28%, такса за ползване на общежитие – 42,86%, отчете Полина Иванова.

Зам.-кметът благодари на всички граждани и фирми, които вече са платили дължимите от тях данъци и такси към общината и напомни на онези, които още не са го направили, че имат тази възможност до края на календарната година. При това – по вече няколко начина: на касите в отдел “МДТ“; на касите на Изипей; чрез Български пощи; чрез приложението ICARD; чрез Банка ДСК; чрез Пощенска банка; по банков път по посочените банкови сметки в сайта на общината.

„Разходваме толкова, колкото сме събрали, не допускаме да се правят разходи, за които няма осигурено финансиране. При събрани 80,65% приходи, разходите за периода са 69,37%. Не се допуска дисбаланс и дефицит между приходната и разходната  част на бюджета“, категорична бе Полина Иванова.

Тежката извънредна ситуация наложила да се направят извънредни разходи за осигуряване на дезинфектанти и предпазни средства. Дезинфекцираха се обществени места и територии, административната сграда, социални домове, училища, детски градини и ясли. Изграждаха са контролно- пропусквателни пунктове .За преодоляване на последствията от вируса за  периода от началото на епидемията до края на октомври са изразходвани от бюджета на Община Разград /в т.ч. и второстепенните разпоредители с бюджет/ 260 220 лв. от различни приходоизточници, включително  и от дарения на физически и юридически лица.

„На дневен ред остава проблема с недостига на средства за дейност “Чистота“, каза зам.-кметът. Бюджетната 2020 година започна с недостиг от 1 243 771 лв. /893 180 лв. отчисления от Закона за управление на отпадъците и 350 591 лв. към фирмата, изпълняваща дейностите по сметосъбиране/. Към 31.12.2020г. отново се очертава същата ситуация – неразплатени  приблизително 1 500 000лв. /отчисления – 1 150 000 лв. и разходи – 350 000 лв./.

Кметът Денчо Бояджиев припомни, че такса смет не е променяна от 2014 г., а в този период са увеличени цените на горивата, минималната работна заплата, както и други свързани със сметосъбирането разходи. И че по темата с чистотата предстои обсъждане на възможностите за оптимизиране на средствата.

Полина Иванова увери, че въпреки трудностите, свързани с ограничения персонал, с който работи администрацията /поради принудителни отпуски и болнични/, въпреки множество проверки от различни контролни органи през цялата година, финансовата година ще приключи успешно без просрочени задължения.

Зам.-кметът Мирослав Грънчаров отчете част от постигнатото през годината в ресорите, които той координира. В сферата на охраната на реда е обновена системата за видеонаблюдение в града с 20 подменени и 6 нови камери на места с концентрация на нарушения. Грънчаров анонсира, че предстои от месец декември въвеждане на СМС-паркиране в Синя зона без увеличение на цената на услугата. Предстои също да заработи паркинг пред недостроената сграда на МВР.

В сферата на териториалното и селищно устройство през 2020 г. е финализирана цифровизацията на действащия регулационен план; закупен е модерен GPS-приемник, който ще ускори процесите по изготвяне на основни данни, свързани с инвестиционното проектиране. Започва издаването на скици на поземлени имоти, сгради и схеми на самостоятелни обекти от кадастриалната карта на Разград, Гецово, Раковски и Стражец, по този начин жителите на тези населени места ще могат да получат всички видове скици за имотите си с едно идване до общината, без посещения в кадастъра и после отново в общината.

„След като Община Разград изпълни издадените препоръки през 2020 г. зоокътът получи лиценз от МОСВ“, обяви Грънчаров. В Приюта за бездомни животни е изградена площадка за разхождане на кучета. Стартира илотна програма за идентифициране, регистриране и чипиране на домашни кучета в Гецово, Черковна и Островче. До края на годината ще бъде изграждена нова площадка за разходка на кучета в градския парк.

Мирослав Грънчаров анонсира и намерението на Община Разград за разширяване на бизнес зона „Перистър“ до превръщането й в една от най-големите в страната с площ около 1000 дка. Зам.-кметът припомни, че през настоящата година бе обновено осветлението на булевард „Априлско въстание“ с LED лампи и че в зоната за отдих на Пчелина бяха изградени 10 барбекюта и 8 беседки. Предстои изграждане на художествено осветление на символни сгради в централната част на града – анонсира още Грънчаров.

Зам.-кметът Добрин Добрев представи реализацията на капиталовите разходи през годината, както и намеренията на осъществяване на проекти през следващата година. Той уточни, че въпреки затрудненията и ограниченията с наложените мерки по време на извънредното положение, в което за 3 месеца беше спряна работата по обществените поръчки, Община Разград успя да проведе процедури и да сключи договори за реализиране на множество обекти. Сред тях са: основен ремонт на пътя от с. Островче – до границата с общинна Лозница на стойност 170 000 лв.; основен ремонт на пътя с. Раковски – с. Киченица на стойност 170 000 лв.; текущ ремонт на 15 улици в Разград на обща стойност 362 000 лв., които бяха определени след подадени жалби от граждани през последните 3 години; ремонти на уличната мрежа в селата от Община Разград на стойност 370 000 лв. както и изграждане на алеи в  гробищния парк на стойност 30 000 лв. „По този начин общата стойност на ремонтите на уличната и пътната мрежа на Община Разград за 2020 г. надхвърли 1 100 000 лв.“, обобщи Добрев. И още: след направен опис през септември ОП „Ремонтстрой“ изкърпи дупките по улиците в града. Изчистено и коритото на река  Бели Лом. В партньорство с местния бизнес беше изградена и площадка за деца с увреждания в градинката до хотел „Централ“. Община изгради и детска площадка в двора на ДГ „Детелина“. Сключен е и договор на стойност 224 000 лв. за благоустрояването около спортна зала „Абритус“, където ще има художествено осветление, паркова мебел, изградена достъпна среда, озеленяване и залесяване на пространството, подходи към рампата за коритото на реката, пешеходен тротоар и улично осветление. Очаква се дейностите да завършат до края на календарната година. Предстои основен ремонт на сградата на ДГ „Шестте ястребинчета“ в Разград, тъй като има сериозни пропадания, поради неподменена канализация и отоплителна инсталация. Стойността на ремонтните работи ще е в размер на 200 000 лв. Проектът за изграждане на кръгово кръстовище до автогарата рад е изготвен, предстои одобряване и издаване на разрешение за строеж. Изменен е инвестиционният проект за реконструкция на ул. „Странджа“ и изграждане на кръгово кръстовище на улиците „Странджа“ и „Дунав“ /до „Билла“/. При добри метеорологични условия изпълнението ще започне още през тази година.

Извършена е и актуализация на проекти за улична канализация на улиците „Преслав“, „Бенковски“, „Бабуна“ и „Кресна“, както и на проект за канализация за повърхностни води в Дянково. Предстои обявяване на обществена поръчка на  обща стойност 600 000 лв.

От началото на годината се води активен диалог с общините Разград, Лозница, Исперих, Завет, Кубрат, Самуил и Цар Калоян“, а през септември е сключен договор за проектиране, строителство и авторски надзор на компостираща инсталация и инсталация за предварително третиране на битови отпадъци Регионалното сметище в размер на 8 818 800 лв.

След среща – дискусия между институциите и извънредна сесия през август Община Разград работи по внедряване на система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух в Разград. Очаква се да бъде въведена до края на 2020 г.

През 2020 г. Община Разград стартира физическото изпълнение на проектите за изграждане на социални жилища за малцинствени и социално слаби групи в кв. „Орел“ на стойност 2 421 999,99 лв.; за основен ремонт и въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сграда за деца на улицата  на стойност 990 000 лв.; за изграждане на компостираща инсталация и инсталация за предварително третиране на битови отпадъци за общините от Регионалното сметище за управление на отпадъците в Разград на стойност 13 563 029 лв.

Кметът Денчо Бояджиев оповести и финансовите санкции, които се плащат от общинския бюджет за допуснати нередности при изпълнение на европроекти по време на предишната управа. Той изрази недоумение какъв контрол е осъществяван от общинското ръководство тогава, за да се достигне дотам само по три проекта, реализирани през последните години, санкциите да са над 3 милиона лева. По проекта за обновяване на образователната инфраструктура  до настоящия момент са наложени решения за финансови корекции в размер на 1 793 795,37 лв. за допуснати нарушения при възлагане на обществените поръчки; по проект „Паркоустрояване на жк “Орел“ вече е изплатена санкция в размер на 550 000 лв.; по проект “Проектиране и изграждане на компостираща инсталация и инсталация за предварително третиране на битови отпадъци за общините от РСУО Разград е наложена финансова корекция за допуснати нарушения при възлагане на обществената поръчка в размер на 881 800 лв.

Председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев коментира доброто взаимодействие между администрацията и местния парламент, която осигурява нормално функциониране на институциите и живота в община Разград. Ненчев съобщи, че през първата година от мандата Общинският съвет е заседавал 14 пъти, взел е 183 решения, приел е 1 нова наредба и изменил 7. Вслушал се е и в мнението на гражданите. Той даде за пример отправените предложения до Агенция „Пътна инфраструктура“ за ограничаване преминаването на камиони над 12 тона през село Балкански и предприемане мерки за избягване пътните произшествия по пътя Разград – Исперих на територията на Ясеновец.

В края на пресконференцията кметът Денчо Бояджиев призова жителите на община Разград да бъдат заедно в противодействието на световната пандемия COVID-19 като спазват обявените противоепидемични мерки.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.