Национална научна конференция „Книгата и образованието – исторически аспекти и традиции“

Разград е домакин на Национална научна конференция „Книгата и образованието – исторически аспекти и традиции“, организирана от Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“, Регионалния исторически музей и Община Разград.

Конференцията се провежда онлайн, заради епидемичната обстановка.

На официалното откриване в библиотека “Проф. Боян Пенев“ приветствие от името на кмета Денчо Бояджиев и общинската управа направи Цветана Бенонова – лавен експерт в отдел “Култура, религиозни дейности и младежки дейности”. Поздравителни адреси към участниците имаше и от музеите в Русе и Шумен.

От името на Ргионалния исторически музей венци бяха поднесени на гробовете на акад. Анание Явашов, Станка Николица Спасо-Еленина, Григор Попов и Никола Икономов.

Научният форум е посветен на 200 години от рождението на Никола Икономов, 100 години от смъртта на Станка Икономова, 40 години от създаването на музейната сбирка „Станка и Никола Икономови“ и 150 години библиотечно дело в Разград.

Модератори на научните сесии са проф.д-р Ценка Иванова от Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“  и проф. д-р Росица Ангелова от Шуменски университет „Еп. „Константин Преславски“. В научните сесии участват представители на: СУ „Св. Климент Охридски“, Регионална библиотека-Русе, РИМ-Исперих, Етнографски музей „Етъра“, РИМ-Шумен, РИМ-Стара Загора, РИМ-Омуртаг и други.

/e-Razgrad/

Hits: 1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.