ЕС ще приеме Украйна, но когато е готова

Европейският съюз ще приеме Украйна, защото тя е “част от европейското семейство”, но това ще стане, когато тя е готова да покрие критериите за членство.

Такова послание изпратиха европейските лидери на Киев след завършилия около четири часа тази сутрин първи ден от неформалната среща на върха на ЕС във Версай край Париж.

“Съветът действа бързо и прикани Европейската комисия да представи своето становище относно молбата на Украйна за членство в ЕС в съответствие със съответните разпоредби на договорите”, се казва в декларацията от срещата.

Според правилата за членство, след като държава подаде молба за влизане в ЕС Европейската комисия трябва да анализира нейната готовност като оцени съответствието на всички критерии за членство и след това да издаде мнение дали държавата да получи статут на кандидат. Обикновено това отнема от една до две години.

Въпреки, че се ангажираха “да засилят допълнително връзките и да задълбочат партньорството с Украйна”, това практически е “не” на молбата на украинския президент Володимир Зеленски за даване на членство “по бърза писта”.

Причината е че част от държавите, водени от Нидерландия, не приеха за Украйна да бъде направено изключение от правилата, което освен прецедент, какъвто не е предвиден в договорите за съществуването на ЕС, би бил несправедлив и към останалите държави, кандидатки, или очакващи започване на преговори.

Решението от Версай поставя на равна нога молбата на Украйна и подадените няколко дни след нея подобни писма от Молдова и Грузия, които също са препратени за оценка към Европейската комисия.

Украинският президент Володимир Зеленски, който подписа молбата на третия ден от началото на войната, коментира:

“Това е последният тест за Европа. Сред държавните лидери има такива, които ни подкрепят, има и такива, които подкрепят само себе си, но ние виждаме как хората от европейските държави, се отнасят към нас. Знам със сигурност, че ако именно хората решаваха за нашето членство в ЕС, те определено щяха да изберат народа на Украйна. Днес, когато виждам подкрепата на народите на всяка страна по площадите на европейските столици, знам, че украинският народ вече е в Европейския съюз”.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.