Бежанците от Украйна вече получават документ още на границата

От днес се очаква по границите с Румъния да заработят пунктове, в които идващите от Украйна да получават документ за временна защита, предава БНР.

С него бежанците ще могат да пребивават в страната ни легално и ще имат достъп до пазара на труда, здравеопазване, образование и социална подкрепа.

Пунктовете на границите са част от мерките, предприети от сформирания от правителството Кризисен щаб за справяне с кризата, възникнала от войната в Украйна и идващите в България бежанци.

От началото на военните действия в Украйна преминалите бежанци през граничните пунктове на България са над 29 000, като с отварянето на хуманитарните коридори броят им се очаква да надвиши 150 000. Всеки издаден на границата документ ще има уникален идентификационен номер, заяви министър-председателят Кирил Петков.

“От там се изпраща сигнал към Министерство на туризма, които държат база данни с всички хотели, които са готови да настаняват бежанци. Те се насочват към тези хотели в координация с областните управители, така че да няма хаос”.

Дир.бг

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.