Екоминистърът: На много места може да има водни режими, ако няма дъжд и сняг

По думите му ни предстои водна криза в случай на големи суши. “Ако не вали дъжд и ако не падне сняг, ние догодина ще си имаме осезаеми проблеми.

Досегашният начин на управление на водния ресурс ще се окаже неприложим в условия на все по-голяма суша”. Това заяви пред NOVA екоминистърът Емил Димитров.

По думите му догодина ще трябва да се вземат трудни решения. Той увери, че докато е министър, ще има вода.

Положението в Източна България е зле – язовир Тича, язовир Ястребино, язовир Камчия са в критично състояние. Язовир Жребчево е празен от 15 години, последните 5 години не е получил никаква вода.

“На много места може да има водни режими, ако няма дъжд и сняг. Крайно време е Пловдив и Хасково да се захранят от язовир Кричим. В Северна България има три града, които са към язовир Тича, а в него има вода за още две години. Проблемите се заобикалят и оставят във времето. МОСВ ще подготви стратегия за управление на водите, заяви още Емил Димитров и посочи, че приоритети ще са Черноморието и система „Дунав”, обясни Димитров.

В заключение министър каза, че частните язовири не го интересуват. Запознат съм с картината, но те не са ресурс за държавата, добави Димитров.

Dariknews.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.