Една Европа, която е силна и светла: Франция поема председателството на ЕС

На 1 януари 2022 г. за първи път от 14 години Франция поема ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз.

Френското председателство ще следва основните политически линии, които президентът на страната Еманюел Макрон изложи в речта си за суверенна, обединена и демократична Европа на 26 септември 2017 г. в Сорбоната. През последните четири години Макрон и правителството работят за изграждането на истински европейски суверенитет, което означава способността на Европа да съществува автономно, за да защитава своите ценности и интереси.

Френското председателство на Съвета на Европейския съюз ще продължи тази работа за по-приобщаваща, суверенна и демократична Европа.

Приоритетите на председателството отговарят на очакванията на гражданите, изразени в гражданските дебати през септември в 18 френски региона като част от Конференцията за бъдещето на Европа. Този проект, предложен от Франция през 2019 г., създаде нов форум за дебат с европейските граждани, а окончателният принос на националните панели беше представен на правителството през есента. Препоръките на гражданите във Франция и в Европа помогнаха за определянето на приоритетите на френското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Европа трябва да се изправи срещу основните икономически, образователни, миграционни и военни предизвикателства. Френското председателство трябва да бъде момент на истината за регулирането и отчетността на цифровите платформи, ценообразуването на въглеродните емисии на европейските граници на вносните продукти, минималните заплати и отношенията с Африка.

Програмата на френското председателство е съгласувана с триото. Тази система, която съществува от 2009 г., поставя дългосрочни цели и определя основните теми, които трябва да бъдат разгледани за период от 18 месеца. След словенското председателство Франция ще започне нов цикъл и ще работи като трио с Чехия, която поема председателството на Съвета на ЕС през втората половина на 2022 г., и с Швеция, която ще бъде ротационен председател през първата половина на 2023 г.

Въпреки кратката си продължителност, френското председателство си поставя амбициозни дългосрочни цели. Президентът Еманюел Макрон иска нов икономически модел на Европейския съюз, като силен акцент се поставя върху създаването на правилните работни места. Франция, както и Германия, иска Европа да бъде по-самостоятелна, да бъде единен и силен актьор на международната сцена.

На 9 декември президентът на Франция Еманюел Макрон представи приоритетите на страната за шестмесечното ѝ председателство, чието мото е „Възстановяване, сила и принадлежност“.

Той пое ангажимент по време на мандата Франция да работи за създаването на силен и “суверенен” Европейски съюз.

„Целта на Франция е да работи за създаването на една Европа, която е силна в света, напълно суверенна, свободна в избора си и отговорна за собствената си съдба”, заяви Макрон.

Френският президент призова за нов механизъм за защита на границите на ЕС в условията на мигрантска криза.

„Европа трябва да гарантира защитата на своите граници”, заяви той и като добави, че Франция ще настоява за реформа на т.нар. Шенгенско пространство за свободно пътуване между 26 държави в Европа.

Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.