Добрин Добрев участва в първото заседание на УС на кметското сдружение

Кметът на Разград Добрин Добрев участва в заседание на УС на Националното сдружение на общините в Република България. То се проведе на 14 март в София и започна с минута мълчание в памет на Патриарх Неофит, съобщиха от пресслужбата на местната администрация.

На заседанието ръководството на кметското сдружение разгледа предложения за разширяване на правомощията на местните власти за разпореждане с остатъчния поземлен фонд по чл. 19 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ)  и предложи разширяване на възможностите за разпореждане от ОбС със земи от остатъчния поземлен фонд, в т.ч. за:

  • изграждане на промишлени зони и индустриални паркове;
  • инвестиционни проекти, получили сертификат за инвестиции Б и В или за приоритетен инвестиционен проект по Закона за насърчаване на инвестициите;
  • инвестиционни проекти, свързани със социално-икономическото развитие на общината, заложени в плановете за интегрирано развитие.

УС разгледа и конкретните законодателни изменения, предлагани от НСОРБ, и ги одобри.

НСОРБ възрази срещу предложения подход в проектозакона, изготвен от МЗХ, общинските и държавни пасища да се разпределят от комисия, назначена от директора на съответната областна дирекция „Земеделие“ (ОДЗ) и да отпаднат търговете за наемане на пасищата, останали свободни след разпределението.

Решено бе още НСОРБ да изготви и разпространи сред общините консултативен материал по изпълнение на новите отговорности по Закона за енергия от възобновяеми източници.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков бе гост на заседанието и финансовото осигуряване на инвестиционната програма на общините бе първата тема, която обсъдиха кметовете с него. Общините са обезпокоени от появилите се в публичното пространство твърдения, че липсва достатъчен ресурс за гарантиране на всички депозирани проекти. На терен забавяне на разплащанията се свързва предимно с неудобства за гражданите заради спрени строителни дейности, разкопани улици, прекъснати водопроводи. Към момента ведомството разполага с достатъчно ресурс за изплащане на авансите по всички сключени договори, увери министър Андрей Цеков.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов също бе гост на заседанието. С него кметовете обсъдиха възможностите за по-тясно сътрудничество при решаването на проблемите с мигрантския натиск и пътния травматизъм. Един от сериозните проблеми остава връчването на наказателни постановления на провинилите се шофьори. Предстои оборудване на 300 автомобила с постерминали за плащане на наложените глоби. По-активно ще бъде връчването на наказателни постановления на контролно-пропускателните пунктове по границата. 273 камери за контрол на скоростта се очаква да получат органите на реда до края на годината. До няколко месеца и камерите на Тол-системата трябва да бъдат пренастроени за засичане на превишена скорост.

Според министъра размерът на санкциите за нарушителите не респектира и поради това те не са ефективни. Министър Стоянов се обърна към кметовете с апел за съдействие по организирането на терени за изграждане на паркинги за конфискуваните автомобили на нарушители. Кметовете дискутираха с министъра и проблема с разпространението на наркотици сред подрастващите, опасността, която представляват изоставени автомобили край пътищата, необходимостта от прецизиране на изискванията за пътната сигнализация и предложението на НСОРБ дейностите по превенция на бедствия и аварии да бъдат по-добре координирани и планирани, което да позволи тяхното финансиране за бъде предвиждано в бюджета за всяка година.

/e-Razgrad/

Hits: 25

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.