Добрин ДОБРЕВ: Предстои важен избор – избор на разума

Уважаеми съграждани,

Влизаме в кампанията за избор на местни органи на властта. На 29 октомври всеки трябва да направи своя избор. Да реши дали да гласува и за кого. И в този избор решаващи са не емоциите и моментните настроения. Този избор е избор на разума. Защото за своя дом всеки се вълнува. Защото за перспективите през следващите четири години в община Разград всеки е загрижен. Но тази грижа и това вълнение минава през равносметката на постигнатото до тук. Защото това е отправната точка на движението ни напред.

Какво се случи през последните четири години?

Това беше мандат, през който преживяхме трагедиите на Ковид пандемията и войната в Украйна, донесли мъка и нещастие на милиони. В Разград загубихме лекари и медицински работници, прекрасни хора, наши роднини и близки. Нека помним техните мечти за живота и за Разград и да направим така, че те да се сбъднат!

През последните години преживяхме 5 избора, политическа и икономически кризи, а и днес виждаме покачващата се инфлация и несекващата несигурност.

И в тези нестабилни времена местната власт остана за българските общини стожер на стабилност и предвидимост. Никога не е лесно, когато знаеш проблемите и всеки ден гледаш хората в очите, срещаш се с тях по улиците, в училище, в кварталната градина.

Не е лесно да работиш в условия на липса на бюджет и разклатена държава. Да изискваш от институциите и да гарантираш инвестиции и финансиране, за да решиш проблемите на хората.

И в края на тези трудни за всички години, имам удовлетворението да кажа – справихме се в огромна част с поетите ангажименти в началото на мандата. Знам, че винаги има място за критика и за изискване да е направено повече. Но също така знам, че днес улиците, тротоарите, зелените площи, детските площадки, местата за отдих и спорт създават удобство и уют. И това се вижда дори в клиповете на опонентите ни.

Вие знаете какво е направено, защото го виждате всеки ден. За да е придвижването бързо, сигурно, удобно и безопасно, бяха изградени кръгови кръстовища, които без съмнение „отпушиха“ движението. Бяха ремонтирани и обновени булеварди, улици, паркинги, подходи и тротоари.  Особено важно бе да обновим основните градски магистрали като бул. „Априлско въстание”, бул. „Странджа”, ул. „Перистър”, ул. „Добруджа” и др. Това бе направено както в Разград, така и във всички 21 населени места на общината.

За да са налице условията за живот, които заслужаваме, бе изградена канализация на 6 улици в Разград, както и канализация за улавяне на повърхностни води в селата Дянково и Недоклан. С 6 000 000 лв., спечелени по проект към Министерството на регионалното развитие, започна подмяната на улични водопроводи и сградни водопроводни отклонения в югозападната част на Разград.

За качеството на живот екологията е от първостепенно значение. За да се справим в рамките на правомощията си като местна власт с предизвикателствата и проблемите, пред които сме изправени, внедрихме система за наблюдение на замърсяването на въздуха в Разград и изградихме такива системи  в кварталите „Лудогорие“, „Абритус“ и  „Орел“. През мандата работихме по още много проекти с екологична насоченост, най-мащабният от които е изграждането на компостираща инсталация и инсталация за предварително третиране на битови отпадъци за общините от областта на стойност 13 500 000 лв.

За да има къде да отдъхват хората в града и общината, за да може спокойно да играят децата ни, бе обновен и облагороден Градският парк. Бяха изградени и обновени детски площадки в Разград. Бяха изградени и нови детски и спортни площадки в селата Благоево, Гецово, Дряновец, Дянково, Киченица, Липник, Мортагоново, Раковски, Стражец, Ясеновец, Осенец и Балкански.

Обърнато бе специално внимание за преасфалтиране на околоблоковите пространства и на райони в западната част на жк „Орел“, оставени на заден план в предишните години. Вложените само в жилищния комплекс средства са в размер на  над 500 000 лв.

За да растат децата здрави и силни е от изключително значение да имат възможност да спортуват. Затова сложихме край на сагата с ремонта на спортна зала „Абритус“ и нашите отбори вече играят там домакинските си срещи. Бяха изградени и ремонтирани спортни площадки, на които ще израстват и укрепват  децата от 6 училища в Разград. Реновирано бе спортното игрище в ОУ „Никола Икономов”, а нови спортни игрища бяха построени в ОУ „И. С. Тургенев” и в двора на СУ „Христо Ботев”, ППМГ „Акад. Н. Обрешков” и Спортно училище.  Бе осигурено финансиране за основен ремонт на физкултурния салон на ОУ „Васил Левски“.

Реализирането на всички тези инициативи, както и на още много други, е невъзможно само с общинските ресурси – за община като нашата собственият ресурс за капиталови разходи е малко над 2 милиона лв. годишно. Затова е необходимо да се привличат ресурси и да се работи по проекти с европейско финансиране. За изминалите 4 години по двата най-мащабни проекта са привлечени близо 20 милиона лева.

Позволявам си да спомена направеното, защото за мен управлението на една община се гради върху два принципа:

  • Всеки изхарчен лев трябва да носи ефект за развитието на общината и да работи за хората в общината
  • Приоритетите на хората са приоритети за работата на кмета и общината

Убеден съм, че отговорността на един кмет се измерва не с обещаното, а с изпълненото. Вярвам, че всеки роден, израснал, работещ, отглеждащ децата си и грижещ се за възрастните си родители разградчанин обича и милее за нашия общ дом.

Искам заедно да успеем в мечтите си за един красив и зелен, чист и уютен Разград, в който растат здрави и образовани младежи, наследници на древна култура и духовен плам. Защото имаме силата на корените си, куража на лудогорците, спокойствието и разума на поколенията създали, съхранили, изграждали и развивали Разград.

С уважение

Добрин ДОБРЕВ

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

Hits: 40

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.