Децата в Разградско се обучават дистанционно, 10% от учениците нямат компютри, комуникацията с тях става по мобилните телефони

Дистанционното обучение в Разградско стартира успешно, съобщи за e-Razgrad.bg началникът на Регионалното управление на образованието Ангел Петков.

Учениците в областта са общо 10 873-ма. 1171 от тях нямат компютри или таблети в домовете си. 1139 нямат пък достъп до интернет. Задачите и уроците до тях обаче днес са стигнали по мобилните им телефони, увери А.Петков.

Процентът на учениците без електронни устройства в национален мащаб е 3. Тук е 10%, което красноречиво говори за икономическото състояние на региона и семействата в Лудогорието.

Учителите в областта са 1293-ма. Седем от тях нямат електронни устройства, 14 са без интернет и още шестима нямат достъп до киберпространството по други причини.

Системата тръгна, в близките дни пропуските ще стават все по-малко и се надяваме още в средата на седмицата дистанционно обучение в областта да върви много по-гладко и спокойно, смята Ангел Петков. Един от начините всички деца да бъдат обхванати неформално в дистанционното обучение, е съдействие от страна на мобилните оператори. Предстоят разговори на просветния министър Красимир Вълчев с техни представители. Очакванията са разговорите по телефоните да бъдат безплатни или поне на много ниска цена. За да имат децата без компютри връзка с учителите си по време на неочакваната ваканция заради извънредното положение в страната.

* * *

По повод случващото се държавата и българското училище заради коронавируса, Регионалното управление на образованието в Разград излезе със специални обръщения към директорите и учителите и към родителите, които може да видите ТУК и ТУК.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.