Десет народни носии от различни етнографски области представя в изложба везбарката Детелина Дачева

Детелина Дачева е разградчанка, живее, работи и твори във Варна.

Сама се определя като икономист по образование, везбар по призвание и българка родолюбец. Занимава с везба 10 години, не е колекционер, а нейни възстановки на народни носии има в Германия, Канада, Испания, Португалия, Италия…

„Правила съм много изложения, но в Разград ще е по-различно, защото изискваше повече подготовка, а включва и най-интересния експонат в досегашната ми практика“, разказва Детелина Дачева. Невестинската риза е пълна възстановка само по снимки с любезното съдействие на музея „Виктория и Албърт“ в Лондон, където се съхранява оригиналната носия с предполагаем произход 1830-1860 година.

Детелина Дачева подчертава, че изработва възстановки, а не реставрира носии. Само някои са допълвани с автентични материали, защото подобни тъкани днес няма.

Останалите девет носии в изложбата са края на 18-ти век. „За да съм перфектна във възстановката, ползвам съветите и услугите на етнографи и дизайнери. Надявам се в Разград да има интерес към изложбата и труда ми да се приеме добре“, казва още везбарката.

Посетителите на изложбата ще видят и женска капанска риза – оригиналът е в Русе. Дама от крайдунавския град предоставила ризата на нейната баба Радка – преподавателка по шев и бродерия в тамошното девическо училище.

Редов с нея са носии от Видинско, Ломско, влашка от Гулянци, Плевенско, и няколко шопски носии от различни села, сред които пълен костюм на софийска лазарка. Специално за изложението в Разград Детелина Дачева е подготвила и носия от Драгичево, на която остава да се довършат само още няколко елемента от забраждането.

Изложбата „Българските носии и техните съвременни варианти“ е една от двете, които ще бъдат открити в 17.30 ч. на 25 януари, четвъртък, в Етнографския музей. Втората е колекция на Регионалния исторически музей – Русе: „Пафтите – вселена от знаци“. И двете са организирани от РИМ – Разград и са част от  празничната програма за Деня на Разград 28 януари.

/e-Razgrad/

Hits: 222

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.