Депутатите взели пари за април въпреки гласуването да ги даряват

Народните представители продължават да вземат заплати, въпреки че гласуваха преди месец да не получават възнаграждения по време на извънредното положение, а да ги даряват по сметките на Министерство на здравеопазването.

За месец април народните представители са си поделили над 679 000 лева. Същата сума предстои да им бъде раздадена и за месец май, пише “Свободна Европа”.

Народното събрание също реши да остави без заплати членовете на правителството, политическите кабинети на министрите и ръководителите на държавни и изпълнителни агенции. После обаче се е оказало, че това не е законно и депутатите нямат това право.

В същото време останалите без заплати висши чиновници се е наложило да попълват декларации, че се съгласяват с решението на Народното събрание.

Оказва се, че в решението, взето в късните часове на 6 април, парламентаристите не са включили т. нар. “безотчетни пари”, които те получават всеки месец. Въпреки пунктуалното изреждане на членове и алинеи, по които те сами си отнемат възнагражденията, и управляващи, и опозиция, не са включили в тях точка 11 от Финансовите правила към правилника за дейността на парламента.

Именно в този законов текст са регламентирани средствата, които всеки народен представител получава допълнително към заплатата си.

Парите са в размер на 2/3 от основното възнаграждение на депутатите. След актуализацията от месец април основната заплата на депутатите стана 4248 лева. Аритметиката показва, че 2/3 от нея са точно 2832 лева. За 240 народни представители това прави малко над 679 000 лева. Средствата би следвало да се ползват за сътрудници, консултации, експертизи, представителни разходи и други. За изразходването на тези пари отделните депутати трябва да дават отчет пред парламентарните си групи на всеки три месеца. Самите средства пък се предоставят на групите, които ги разпределят към парламентаристите.

От парламентарната група на БСП са потвърдили, че допълнителните пари за месец април са получени, същото е казал и депутат от ГЕРБ, пожелал анонимност, но уточнявайки, че тези пари нарочно не са включени в решението на парламента.

От парламентарната група на ГЕРБ са потвърдили официално, че допълнителните пари са разпределени. В позицията на партията обаче се казва, че това не са заплати на депутатите, а средства, които те трябва да ползват за експерти и работа в районите си.

Междувременно в Министерския съвет се е развила друга ситуация. След като парламентът гласува и правителството, и политическите кабинети да останат без месечни възнаграждения, юристите в правителството са стигнали до извода, че няма на какво основание средствата да бъдат отнети. Няма как с гласуване депутати да отнемат чужда заплата, са заявили от администрацията на Министерския съвет.

Всички министри, техните заместници, членовете на политическите им кабинети и шефовете на агенции е трябвало да подпишат документи: “Декларирам, че съм запознат/а и съм съгласен/на с приетото на 6 април 2020 г. Решение на Народното събрание”.

Според справка, предоставена от Министерството на здравеопазването “в изпълнение на решението на парламента по бюджетната сметка на Министерство на здравеопазването са постъпили средства в размер на 1 523 572,60 лв”.

От тях основните месечни възнаграждения на депутатите са 1 393 627 лева. От политическите кабинети на министерствата и други разпоредители с бюджет – 129 946 лева.

Средствата са предоставени по бюджетите на всички регионални здравни инспекции за закупуване на тестове за COVID-19, твърдят от здравното министерство.

Дир.бг

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.